VENDUEHUIS DICKHAUT

Belangrijk werk Venetië-schilder Ziem in veiling in Maastricht

Belangrijk werk Venetië-schilder Ziem in veiling in Maastricht Van Kanaal-bouwer tot kanaal-schilder

De kunstbeurs TEFAF in Maastricht trekt een breed publiek aan, dat ook de antiquairs in de stad bezoekt. Deze zorgen er dan ook voor hun topstukken te reserveren voor die twee weken in maart. Venduehuis Dickhaut in Maastricht slaagde er in om voor de Internetveiling tijdens de TEFAF, die loopt van 4 tot 15 maart, een collectie belangrijke kunstwerken bijeen te brengen. Eén van de belangrijkste werken die geveild worden, is een gezicht op het Canal Grande te Venetië, geschilderd door de befaamde 19e-eeuwer Felix Ziem (1821-1911). Naar verwachting zal het tussen 15.000 euro en 20.000 euro opbrengen. Het doek valt op door de prachtige weergave van het speciale Venetiaanse licht, in de verte glanzen de koepels van de San Marco goud in het ochtendlicht. Ziem was één van de belangrijkste voorlopers van het impressionisme, zijn behandeling van het licht werd alom bewonderd. Hij was één van de meest geliefde en best betaalde kunstenaars van zijn tijd, en had een exceptioneel groot oeuvre dat ca. 4000 kunstwerken omvat. Zijn schilderijen zijn opgenomen in de collectie van alle belangrijke musea ter wereld, waaronder de Hermitage en het Metropolitan Museum of Art te New York.

Ziem werd geboren in Beaune in 1821, en had een Kroatische vader en een Franse moeder. Hij studeerde aan de School voor Architectuur in Dijon, maar zijn opvliegende karakter gaf problemen en in 1838 werd hij wegens wangedrag verwijderd. In 1839 vertrok hij naar Marseille, waar hij werk vond bij de constructie van het kanaal van Marseille. In datzelfde jaar kwamen zijn aquarellen onder de aandacht van de Hertog van Orleans, Ferdinand Philippe. Zeer onder de indruk van Ziems werk, kocht deze er meteen twee en bestelde er nog zes. Dit voorval zou bepalend zijn voor Ziems verdere carrière: van het construeren van kanalen stapte hij over op het schilderen ervan. Rusteloos als hij was, reisde Ziem veel en zo deed hij onder andere Rome, Venetië, Griekenland, Rusland en Constantinopel aan. De stadsgezichten, landschappen en andere taferelen die hij daar schilderde, vonden gretig aftrek bij kunstliefhebbers over de hele wereld die met de aankoop van zo'n exotisch tafereel een wereldse glans konden geven aan hun alledaagse bestaan. Ziem kocht een huis in Venetië, en bracht er elk jaar enkele maanden door. Veel werken stellen dan ook die stad voor. De mate van verfijning van zijn schilderijen varieerde met zijn humeur: sommige scènes zijn snel en met grote kwaststreken neergezet, andere zijn liefdevol en geduldig gedetailleerd weergegeven. Fijn of grof, hij was een meester in het vangen van de sfeer van Venetië in verf, zoals het schilderij dat in Maastricht geveild wordt bewijst.

Vanaf 4 maart kan het schilderij bij Venduehuis Dickhaut, in het oude centrum van Maastricht, bekeken worden. De online veiling duurt tot 15 maart 21.00 's avonds, tot die tijd kan er vanuit de hele wereld geboden worden op dit en ca. 850 andere kunstvoorwerpen. Kijk op www.veilingmaastricht.nl en laat u verrassen!

Meer informatie:
Mw. J. de Goede, veilingmeester
Mw. M. Kars, P.R.-medewerker
Tel: 043-3213095
E-mail: info@veilingmaastricht.nl
www.veilingmaastricht.nl

Veilingdata :

4-15 maart 2004
Kijkdagen 4-15 maart 12.00-17.00 uur, in het weekend 10.00-17.00 uur

Locatie:
Venduehuis Dickhaut
Bredestraat 23 (zijstraat van het Vrijthof)
6211 HA Maastricht
Tel: 043-3213095
E-mail: info@veilingmaastricht.nl
www.veilingmaastricht.nl


02 mrt 04 09:30