Digitale Gemeente Houten

Minder stank in Houten-Zuid door verbouwing.

donderdag 4 maart 2004 - Bron: Gemeente Houten

Het college heeft ingestemd met het starten van de inspraakprocedure voor de bouwaanvraag van Van der Velden Rioleringstechniek. Met het bouwplan wordt de geuroverlast voor de omgeving drastisch beperkt. De bouwaanvraag is niet bedoeld om de activiteiten op het bedrijf uit te breiden, maar om te voldoen aan de milieueisen die aan het bedrijf zijn gesteld. Het plan ligt vanaf woensdag 3 maart vier weken ter inzage.

In 2002 heeft de firma Van der Velden Rioleringstechniek een beschikking Wet milieubeheer gekregen van de provincie Utrecht, op aanvraag van het bedrijf. Op aandringen van de gemeente heeft het bedrijf een geuronderzoek aangeleverd bij de aanvraag. Uit het rapport blijkt dat het bedrijf zonder geurmaatregelen een hindercontour (stankcirkel) heeft van 2,5 kilometer. De provincie heeft daarom voorschriften opgenomen die ervoor moeten zorgen dat het bedrijf minder overlast veroorzaakt. Het bedrijf moet verschillende maatregelen treffen die de geur kunnen en zullen reduceren. Om die reden is de bouwaanvraag bij de gemeente aangevraagd.

Geuroverlast
Door de maatregelen in de bouwaanvraag wordt de stankcirkel gereduceerd tot 500 meter. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de bouwvergunning verleend wordt, anders treedt de provinciale milieuvergunning niet in werking.

De aangevraagde uitbreiding is relatief groot, er komt 660 m2 extra aan bebouwing bij, inclusief een schoorsteen van 25 meter hoog. Maar het merendeel van die bebouwing wordt binnen de breedte van de bestaande gevels gebouwd, waardoor er voor het zicht weinig verandert. Daarbij is een groot deel van de bebouwing feitelijk een overkapping van bestaande faciliteiten, waardoor het aanzicht wordt verbeterd. De uitbreiding is erop gericht te voldoen aan de gestelde milieueisen, niet om de activiteiten van het bedrijf uit te breiden.

Procedure
De bouwaanvraag is in strijd met het geldende bestemmingsplan "Buitengebied". Burgemeester en wethouders zijn echter bevoegd om vrijstelling van de bepalingen van het bestemmingsplan te verlenen, met toepassing van artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Daaraan moet wel een inspraakprocedure vooraf gaan.

Vandaar dat het bouwplan vanaf 3 maart tot en met 31 maart ter inzage ligt bij de balie van de afdeling Bouwzaken, dagelijks geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Buiten deze tijden is inzage op afspraak mogelijk. Belanghebbenden kunnen tot en met 31 maart hun schriftelijke inspraakreacties op de bouwaanvraag sturen aan het College van burgemeester en wethouders, afdeling bouwzaken, t.a.v. mevrouw P.M. van Dam, Postbus 30, 3990 DA Houten. Aan de hand van de inspraakreacties besluit het college of de vrijstellingsprocedure wordt voortgezet.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).