Verbond van Verzekeraars

Nieuw handboek levensverzekering

De wet- en regelgeving voor het verzekeringsbedrijf is een knellend wurgkoord aan het worden dat steeds strakker wordt aangetrokken en het reilen en zeilen van een commerciële onderneming verlamt. Die uitspraak deed Wouter Kalkman (Nationale-Nederlanden) onlangs, toen hij uit handen van Jan Wolter Wabeke (Ombudsman Verzekeringen) het eerste exemplaar kreeg overhandigd van zijn boek De overeenkomst van levensverzekering.

In het voorwoord van zijn boek, dat maar liefst 450 paginas telt, schrijft Kalkman dat het levensverzekeringsrecht de afgelopen jaren met grote veranderingen is geconfronteerd. Hij noemt onder meer de Wet op de medische keuringen, de vernieuwde Regeling informatieverstrekking aan verzekeringnemers gevolgd door de financiële bijsluiter en het nieuwe schenkings- en erfrecht. Al die nieuwe regelingen komen uitvoerig aan bod in zijn boek. Kalkman is van mening dat het denken over wet- en regelgeving in de toekomst fundamenteel moet veranderen. Er moet meer aandacht zijn voor wet- en regelgeving die het grootste deel van de doelgroep raakt. Minder fijnmazig, minder ruimte om die laatste vijf gevallen ook te reguleren.

Praktijkboek

Het boek, dat een geactualiseerde en bredere bewerking is van het proefschrift waarop Kalkman in 1997 promoveerde, behandelt diverse aspecten van de overeenkomst van levensverzekering, die voor de praktijk van belang zijn. Er wordt onder meer een beschrijving gegeven van de rechten die voor de verzekeringnemer, verzekerde, begunstigden en pandhouder uit de overeenkomst van levensverzekering voortvloeien. Ook wordt aandacht besteed aan de verplichting van verzekeraars om aspirant-verzekeringnemers te informeren, bijvoorbeeld over het Besluit financiële bijsluiter. Het boek maakt onderdeel uit van de Serie Verzekeringsrecht van uitgeverij Kluwer. Het boek kost 55,- en kan via Kluwer worden besteld.

Verzekerd!, maart 2004