Simac Techniek NV

Persbericht

Veldhoven, 4 maart 2004

Simac is actief in systeemintegratie en dienstverlening in de ICT (Informatie en Communicatie Technologie) en de IE&A (Industriële Elektronica en Automatisering). Geografisch concentreert Simac zich op de Benelux met een voorzichtige uitbouw in Centraal Europa. Het aandeel Simac noteert aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam en is opgenomen in het NextEconomy segment.

Jaarcijfers 2003
Simac Techniek winstgevend in 2003

Nettoresultaat EUR 1,1 miljoen winst (2002: EUR 10,5 miljoen verlies) Bedrijfsresultaat EUR 3,8 miljoen positief (2002: EUR 4,5 miljoen negatief) * Omzet gedaald van EUR 181,4 miljoen naar EUR 124,0 miljoen (-/- 31,6%), gedeeltelijk veroorzaakt door afstoting van onrendabele activiteiten eind 2002 Liquiditeit en solvabiliteit verbeterd

Gang van Zaken

Het verslagjaar 2003 kende voor Simac Techniek NV een gunstig verloop. De omzet daalde aanzienlijk mede als gevolg van de eind 2002 vervreemde onrendabele activiteiten en de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden. De maatregelen die Simac eind 2002 heeft genomen hebben een positief effect gehad op het rendement. Het bedrijfsresultaat en de nettowinst het nettoresultaat waren beide positief. Het reorganisatieproces is afgerond en de cashflow, liquiditeit en solvabiliteit zijn op een gezond peil.

Kerncijfers
(in miljoenen euro's) 2003 2002

Omzet 124,0 181,4

Brutomarge 61,8 81,5

Brutomarge in % van de omzet 49,8% 44,9%

Bedrijfsresultaat 3,8 -/- 4,5 *

excl. afschrijving goodwill (EBITA) 5,2 -/- 3,2

Nettoresultaat 1,1 -/- 10,5

Cashflow 5,1 -/- 3,5


* Gecorrigeerd voor buitengewone last van E 3,6 miljoen in 2002 (eerder gepubliceerde bedrijfsresultaat was -/- E 0,9 miljoen).

Operationele gang van zaken per bedrijfsonderdeel

ICT Nederland
In een moeilijke markt werd bij een lagere omzet een goed rendement behaald. Er zijn nieuwe klanten toegevoegd en bij een aantal bestaande klanten is de dienstverlening uitgebreid. De concentratie lag op hoogwaardige technische dienstverlening. De bezetting was goed waarbij enige druk op de tarieven moest worden geaccepteerd. De portefeuille van onderhoudscontracten verminderde naar het eind van het jaar sterk. Dit zal in 2004 moeten worden gecompenseerd door actief beheercontracten te acquireren.

ICT België / Luxemburg
Het economische klimaat gaf ook in België en Luxemburg aanleiding tot een geringe investeringsbereidheid in ICT-infrastructuren. De omzet is gedaald. Door een verhoogde focus op diensten is de brutomarge procentueel gestegen en werd een, zeker gezien de marktomstandigheden, acceptabel rendement behaald.

ICT Tsjechië / Slowakije
Simac Tsjechië heeft 2003 succesvol afgesloten. Bij een licht hogere omzet werd een prima resultaat behaald. Ook hier werkten de marktomstandigheden niet mee, maar mede door de groeiende naamsbekendheid werden verschillende projecten bij belangrijke nieuwe klanten gerealiseerd. In Slowakije was 2003 een moeilijk jaar met een verliesgevende situatie bij een geringe omzet.

ICT Applicaties
Via ICT-applicaties wil Simac een meer strategische positie bij een aantal klanten innemen. Voorlopig gebeurt dit voornamelijk op het gebied van specialistische netwerkgerelateerde applicaties. De financiële resultaten van ICT-applicaties zijn in 2003 rond break-even geweest omdat een aantal activiteiten zoals CheckMmate (Simac Business Applications) en Groupsupport nog in opbouw zijn. Simac Datacollect realiseerde een goed rendement bij een licht groeiende omzet.

Industriële Elektronica & Automatisering
Binnen de divisie Industriële Elektronica & Automatisering heeft Simac in 2003 veel last ondervonden van de economische omstandigheden. Niettemin wisten zowel Simac Electronics als Simac Masic & TSS een goed positief resultaat neer te zetten. Bij Simac Quadcore waren we door de slechte marktomstandigheden genoodzaakt een reorganisatie door te voeren hetgeen in het eerste halfjaar tot een verlies heeft geleid. In het laatste kwartaal van 2003 bevond Simac Quadcore zich weer in de zwarte cijfers.

Participaties
De participaties ontwikkelden zich stabiel. Bij de meeste bedrijven was er geen sprake van additionele financieringsbehoefte en waren de resultaten conform de verwachtingen. Gezien de marktomstandigheden waren er bij enkele bedrijven kostenbesparende maatregelen noodzakelijk.

Personeel
Bij een aantal werkmaatschappijen zijn gedurende 2003 nog kleinere beperkte personeelsreducties doorgevoerd. Dit heeft ultimo 2003 geresulteerd in een personeelsbestand van in totaal 705 medewerkers op fulltime basis (ultimo 2002: 770). Gemiddeld waren er in 2003 bij Simac 725 medewerkers op fulltime basis in dienst (2002: 1.104). Personeelsreductiesmutaties op grote schaal worden in 2004 niet verwacht.

Balans en financiering

Door de positieve cashflow van EUR 5,1 miljoen over 2003 is de liquiditeit van Simac in 2003 verder verbeterd. Conform de planning werd EUR 2,4 miljoen afgelost op achtergestelde leningen en is EUR 1,1 miljoen aan reorganisatiekosten betaald welke eind 2002 voorzien waren. De nettokaspositie was op 31 december 2003 EUR 3,9 3,8 miljoen positief. De kredietruimte is ruim voldoende.

DoorMede als gevolg van de afgenomen omzet en voortdurende aandacht voor werkkapitaal is het balanstotaal verder gedaald. Hierdoor steeg de solvabiliteit op basis van het garantievermogen naar een bevredigend niveau van 33,4% ultimo december 2003 (ultimo 2002: 29,7%).

De waardering van een tweetal balansposten, goodwill en latente belastingen, is mede afhankelijk van de toekomstige resultaten. Wijzigingen in de resultaatverwachtingen kunnen derhalve consequenties hebben voor deze balansposten.

Beleid

Na enkele lastige jaren heeft Simac financieel en organisatorisch de zaken weer op orde. Doelstelling voor de komende jaren is nu op beheerste wijze geleidelijk en rendabel te groeien bij een naar verwachting aantrekkende economie. Deze groei zal op de volgende wijze tot stand moeten komen: In bestaande markten moeten we nieuwe klanten werven en onze positie bij bestaande klanten uitbreiden. Om dit te bereiken is het van groot belang dat de klanttevredenheid hoog blijft, het aanbod van producten en diensten concurrerend is en er commercieel slagvaardig wordt geacteerdgewerkt. Een belangrijk punt van aandacht is daarbij de acquisitie van beheercontracten. Op markten waar Simac in de afgelopen tijd minder aanwezig was moeten we onze mogelijkheden beter voor het voetlicht brengen. De gecombineerde kennis van ICT en IE&A moet worden ingezet om voor de klanten geïntegreerde oplossingen te realiseren in bijvoorbeeld de automatisering van productieprocessen en gebouwenbeheer. De kennis die in de verschillende delen van de organisatie aanwezig is moeten we beter delen binnen de eigen organisatie en in meer gevallen geïntegreerd aanbieden. Om dit te realiseren is capaciteit vrijgemaakt.

De technologie verandert snel. We moeten we opvallenons als innovatief bedrijf onderscheiden en nieuwe klanten winnen door als één van de eerste organisaties goede oplossingen te bieden op het gebied van: Multimedia, waaronder data/voice-integratie, voice over Internet en voice over DSL, video over LAN/WAN, en IP broadband netwwerken. Tracking en tracing, waaronder draadloze identificatie met passieve en actieve tags. Glasvezeloplossingen, waaronder het aanleggen, beheren en testen van Fiber-to-the-Home netwerken. Draadloze communicatie en toepassingen hiervoor.
Simac zal meer aandacht besteden aan het implementeren en beheren van applicaties. Naast de huidige werkmaatschappijen die op dit gebied actief zijn willen we onze marktpositie en kennis uitbreiden naar ERP- en CRM-applicaties.

Bij de uitvoering van het beleid blijft primair staan dat de continuïteit van Simac niet in gevaar komt. Hiervoor is het belangrijk risico's te spreiden en financieel en organisatorisch verantwoorde stappen te nemen.

Dividendvoorstel

Ingevolge de statuten komten aan houders van preferente en cumulatief preferente aandelen een dividend van 6% toe. Dit betekent een uit te keren dividend van EUR 540.000,- hetgeen in de balans is verwerkt. Het bestuur stelt voor, aan de op 12 mei 2004 te houden jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders behoudends deze statutair verplichte dividenden, geen dividend op gewone aandelen uit te keren.

Verwachting

Aan het begin van 2004 lijkt het erop dat de markten in de loop van het jaar zullen aantrekken. Vooral in de industrie zijn er signalen dat het beter gaat, hetgeen vanaf het tweede kwartaal van 2004 zou kunnen leiden tot een grotere investeringsbereidheid ten aanzien van de voor Simac relevante technologiën. De bezuinigingsmaatregelen bij de overheid zullen mogelijk leiden tot minder opdrachten uit deze hoek. Enerzijds is er minder geld beschikbaar en anderzijds zijn het juist ICT-investeringen die kunnen leiden tot de gewenste kostenbesparingen. Gezien de marktomstandigheden verwachten wij thans dat de kans aanwezig is dat de omzet van Simac gedurende het jaar weer watenige autonome groei zal vertonen ten opzichte van 2003.

Qua rendement zijn er bedreigingen en kansen. Doordat de portefeuille van met name de hardware gerelateerde onderhoudscontracten aan het begin van 2004 lager is, ontstaat druk op het resultaat. De aantrekkende economie zal echter mogelijk in de loop van het jaar leiden tot meer orders, een goede bezetting en verbetering van de tarieven. Per saldo verwachten wij thans een stabiel jaar met een winstgevendheid in dezelfde orde van grootte als 2003. Mede gezien het

gebruikelijke seizoenspatroon zal het eerste kwartaal van 2004 naar verwachting nog moeizaam zijn. Bedreigingen zullen ontstaan wanneer het ontluikende economische herstel niet doorzet. Kansen voor een groei in resultaat zijn er wanneer de economie sterk aantrekt, wanneer Simac er in slaagt om de leegstandskosten van huurpanden te verminderen, wanneer Simac er in slaagt om de leegstand van het huurpand in Woerden weg te werken en wanneer er positieve ontwikkelingen optreden bij één of meer van de participaties.

Directie Simac Techniek NV
Veldhoven, 4 maart 2004

Financiële agenda

2004
Gecombineerde pers- en analistenbijeenkomst: 4 maart 2004 om 10.00 uur Jaarverslag 2003: 30 maart 2004
Cijfers 1e kwartaal 2004: 12 mei 2004 (voor beurs) Algemene Vergadering van Aandeelhouders: 12 mei 2004 Halfjaarcijfers 2004: 26 augustus 2004 (voor beurs) Cijfers 3e kwartaal 2004: 18 november 2004 (voor beurs)

2005
Jaarcijfers 2004: 3 maart 2005 (voor beurs)
Jaarverslag 2004: 29 maart 2005
Algemene Vergadering van Aandeelhouders: 27 april 2005

Bijlagen

Kengetallen
Geconsolideerde balans
Geconsolideerde winst- en verliesrekeningresultatenrekeningGeconsolideerde resultatenrekening voortgezette activiteiten Geconsolideerd kasstroomoverzicht
Activiteitenoverzicht per 31-12-2003
Bedrijfssegmentering
Toelichting geconsolideerde balans en resultatenrekening

Corporate Website Simac Techniek

Voor verdere informatie over Simac Techniek NV verwijzen wij u naar onze vernieuwde corporate website www.simac.com.


---


Noot voor de redactie (