Gemeente Gouda


04.034 meer aandacht voor onderwijshuisvesting

datum: 3 maart 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182-588221

meer aandacht voor onderwijshuisvesting

vaststelling integraal huisvestingsplan voor het onderwijs

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om onderwijshuisvesting op een aanvaardbaar niveau te houden of te brengen. In het Integraal huisvestingsplan (IHP) dat dinsdag 2 maart 2004 is vastgesteld door het college van BenW, is de huisvestingssituatie voor het onderwijs in Gouda in beeld gebracht. Het college wil onderwijskundige vernieuwingen in Gouda realiseren én op een andere, meer creatieve manier, omgaan met beschikbare terreinen. Hiermee worden volgens B en W belangrijke randvoorwaarden geschapen voor goed onderwijs, voor nu en voor de toekomst. Rekening wordt gehouden met de mogelijkheid om nieuwe onderwijsvoorzieningen binnen de stadsgrenzen te halen, zoals bijvoorbeeld HBO-instellingen. De gemeenteraad besluit naar verwachting op 19 april 2004.

Het college vindt de huisvestingssituatie voor het onderwijs op dit moment onvoldoende. Zeker omdat de gewenste onderwijskundige vernieuwingen (zoals bijvoorbeeld extra ruimten voor computers of voor individuele begeleiding van leerlingen) veel eisen aan de gebouwen stellen. Een belangrijke voorwaarde voor goed onderwijs staat of valt bij de kwaliteit van de onderwijshuisvesting. Het college wil uitvoering geven aan de stadsvisie en programma één van de programmabegroting: actieve stad met samenhang. Goede voorzieningen in de wijken, waar mogelijk gecombineerd met uitbreiding van woningbouw. Ook stelt het college de gemeenteraad voor om het voorzieningenniveau van het onderwijs in Gouda te versterken daar waar dat mogelijk is. Dit houdt in dat er extra scholen kunnen komen voor hoger beroepsonderwijs en speciaal of voorgezet speciaal onderwijs voor die soorten waar kinderen uit Gouda nu nog worden verwezen naar scholen buiten Gouda.

efficiënt gebruik van onderwijsgebouwen

In het IHP ligt de prioriteit bij onderwijshuisvesting. Veel instellingen voor peuterspeelzaalwerk, buitenschoolse opvang, brede school voorziening, brugprojecten en Voor en Vroegschoolse Educatie zijn echter ook in de onderwijsgebouwen gehuisvest. Door integraal naar al deze instellingen te kijken kunnen (onderwijs)gebouwen efficiënter worden ingezet. Daarnaast wil het college ook onderzoeken of andere combinaties met welzijns- en zorginstellingen en woningbouw mogelijk zijn.

Het IHP is in goed overleg met het onderwijsveld tot stand gekomen.


- einde bericht -

Footer