Ministerie van Defensie


---


---

Minister Kamp geeft visie op toekomst krijgsmacht

3-3-2004 9:19:00

Minister Henk Kamp van Defensie heeft maandagavond (1 maart) in Den Haag in een toespraak zijn mening gegeven over de situatie waar Defensie zich momenteel in bevindt. Dit gebeurde op uitnodiging van de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap. Meer dan 200 Defensie-medewerkers, journalisten en andere geïnteresseerden waren op de toespraak in perscentrum Nieuwspoort afgekomen. In zijn speech sprak de minister onder meer de hoop uit dat de militairen hun werk - waar ook ter wereld - blijven verrichten. "Want dat werk is en blijft van groot belang, om niet te zeggen van levensbelang, voor ons in Nederland en voor velen in de wereld."

Kijkend naar de situatie in de wereld constateerde de minister dat grote delen van de wereld instabiel zijn. "Het is een wereld van falende staten, misdaad en corruptie, en van grove schendingen van de rechten van de mens. Ook in de Balkan en Afghanistan zijn de problemen nog niet opgelost." Kamp noemde in dat verband ook de verspreiding van massavernietigingswapens en de opkomst van wat hij noemt 'een catastrofaal terrorisme'. "Het betekent dat de schokkende aanslagen van 11 september zouden kunnen verbleken bij een volgende terreurdaad." Volgens de minister heeft de veiligheidssituatie aanleiding gegeven tot de omvorming van de krijgsmacht die momenteel gaande is. "Een verschuiving van het accent naar volledige paraatheid en snelle verplaatsbaarheid, naar het vermogen tot gezamenlijk optreden, zowel van krijgsmachtdelen als met andere landen; en naar middelen waarmee veilig en met grote precisie militair geweld kan worden toegepast."

De minister zei dat het realiseren van de bezuinigingen van het eerste kabinet-Balkenende voor Defensie een zware opgave is. Desondanks blijft na de reorganisatie een krijgsmacht bestaan die er mag zijn. "Nederland zal daardoor kunnen blijven beschikken over een kwalitatief hoogwaardige en technologisch geavanceerde krijgsmacht, die een gevechtswaarde vertegenwoordigt om 'U' tegen te zeggen." Wel maakte de minister een kanttekening over de defensie-uitgaven: "Dit neemt niet weg dat in mijn ogen een trendbreuk nodig is. Dat houdt in: geen verdere daling van de reële defensie-uitgaven. Deze moeten ten minste in de pas lopen met de inflatie. En als onze economie weer groeit, dan moet Defensie ten minste evenredig in deze groei kunnen delen."

In het laatste deel van zijn toespraak ging de minister in op de maatschappelijke steun voor de rijgsmacht. Hij was hier optimistisch over en noemde daarvoor een aantal argumenten. "Kortom, de krijgsmacht moet oppassen niet zichzelf onnodig in het verdomhoekje van de samenleving te plaatsen. Zij vertegenwoordigt een wezenlijk Nederlands belang bij internationale vrede en veiligheid. Zonder krijgsmacht zouden we machteloos staan tegenover de grove schendingen van onze waarden. Anders gezegd, de krijgsmacht belichaamt de weerbaarheid van onze democratie - en daarmee het behoud van onze democratie."

Afsluitend hield minister Kamp zijn gehoor voor dat het de moeite waard is de pijn van de reorganisatie te verdragen gezien het toekomstperspectief. "Namens de regering doe ik dan ook een beroep op iedereen om de veranderingen binnen de krijgsmacht positief tegemoet te treden. En ik spreek de oprechte hoop uit dat de militairen onder u de aandacht zullen kunnen blijven richten op hun werk als militair - waar ook ter wereld. Want dat werk is en blijft van groot belang voor ons in Nederland en voor velen in de wereld."

2004-03-01 Toespraak van de minister van Defensie, Henk Kamp, voor de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap