Gemeente Zwolle

Zwolle neemt klimaatbewust energiebeleid serieus

De gemeente Zwolle wil in de periode 2004 tot 2007 een actief en voorlopend beleid voeren waar het gaat om zorgvuldig omgaan met energie. Een voorstel hiervoor, het energiebeleidsplan, legt het college binnenkort voor aan de raad. In dit beleidsplan worden voorstellen gedaan voor besparing op energie binnen vier thema's, namelijk
Gemeentelijke gebouwen en voorzieningen
Woningbouw
Bedrijven
Duurzame energie

De gemeente Zwolle gaat aandacht besteden aan het inkopen van duurzame energie. Eén van de onderdelen is dat de gemeente de mogelijkheden onderzoekt om zelf groene stroom in te kopen. Daarnaast zal zij burgers en bedrijven stimuleren hetzelfde te doen. Ook zal de gemeente energieprestatie-adviezen geven aan diverse doelgroepen waaronder burgers en bedrijven. De gemeente gaat met bedrijven in overleg over de toepassing van efficiënt energiegebruik. Tot slot zal bij woningbouw het energieaspect in een vroegtijdig stadium worden meegenomen, zodat energiezuinig kan worden gebouwd.

De gemeente Zwolle heeft in 1996 een eerste energiebeleidsplan vastgesteld, dat in de achter ons liggende jaren is uitgevoerd. In die periode zijn op mondiaal en nationaal niveau verschillende initiatieven geweest die bijstelling en opwaardering van het gemeentelijk energiebeleid noodzakelijk maken. Bovendien is er binnen de gemeente behoefte aan meer samenhang tussen de diverse energiemaatregelen en een directere relatie tussen energiebeleid en een integraal klimaatbeleid.

Ontwikkelingen buiten Zwolle
Tijdens een VN-conferentie in Kyoto in 1997 hebben landen onderling afspraken gemaakt over het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide om klimaatverstoring tegen te gaan. Daarnaast hebben in 2002 het rijk, het InterProvinciaal Overleg en de Vereniging Nederlandse Gemeenten een klimaatconvenant ondertekend dat hetzelfde doel nastreeft. Het energiebeleidsplan dat het college nu aan de raad voorlegt ter vaststelling, is een logisch vervolg hierop.

Internationaal is er toenemende aandacht voor het gebruik van duurzame energiebronnen, energiebesparing en het toepassen van duurzame technologie. Energieverbruik en mondiale problemen als het broeikaseffect worden steeds meer in relatie gebracht met energieverbruik op lokaal niveau. Energiebesparing blijft belangrijk bij het oplossen van de mondiale problematiek, maar de nadruk komt meer te liggen op het stimuleren van het gebruik van duurzame energie en efficiënte omzetting van fossiele brandstoffen.

Rijkssubsidie
Op landelijk niveau zijn naar aanleiding van de Kyoto conferentie meetbare doelstellingen geformuleerd. Het is ondoenlijk deze doelstellingen te vertalen naar lokaal niveau. Daarom heeft de VNG samen met de Novem een vertaalslag gemaakt die heeft geresulteerd in de 'menukaart gemeentelijk klimaatbeleid'. Deze menukaart gaat uit van acht thema's en drie ambitieniveaus. De gemeente Zwolle licht hier vier thema's uit die het meest op haar van toepassing zijn en streeft het binnen de organisatie hoogst haalbare ambitieniveau na. Voor de thema's 'gemeentelijke gebouwen en voorzieningen' en 'bedrijven' streeft de gemeente naar een voorlopend niveau. De beide andere thema's krijgen de ambitie actief niveau mee. Op de uitvoering van het energiebeleidsplan zijn landelijke subsidiemogelijkheden van toepassing.


---