Johannes Wier Stichting

Uitnodiging: Hoe ongezond is bezetting?
Geplaatst op 25 februari 2004

Recht op
gezondheidszorg Israelische en Palestijnse arts bezoeken Nederland

Op donderdag 4 maart zullen de Israelische psychiater en traumaspecialist Zeev Wiener en de Palestijnse kinderarts Jumana Hassan Odeh-Issawi een ééndaags bezoek brengen aan Nederland. Hun bezoek gaat vooraf aan een tour die zij op verzoek van Physicians for Human Rights Boston gaan maken door de VS en die is bedoeld om beleidsmakers, opinieleiders, beroepsgenoten en een breed publiek te informeren over de gezondheidsproblematiek in Israel/Palestina.

Het Israelisch-Palestijnse conflict heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van zowel Israeli's als Palestijnen. Aan Israelische kant zijn het vooral de terroristische zelfmoordaanslagen die slachtoffers eisen en traumatische gevolgen hebben; aan Palestijnse zijde wordt een hoge tol betaald vanwege de voortdurende Israelische bezetting van de Palestijnse gebieden. Recentelijk heeft de bouw van de muur, die de Westoever opsnijdt in piepkleine enclaves, het leven voor het grootste deel van de Palestijnse bevolking vrijwel onmogelijk gemaakt.

De artsen Zeev Wiener en Jumana Hassan Odeh-Issawi, beiden experts op hun vakgebied, willen hun bevindingen inzake het conflict tijdens hun bezoek aan Nederland delen. Voor het publiek vormt dit een uitgelezen mogelijkheid deze twee moedige artsen te ontmoeten.

Wie zijn zij?
Dr. Jumana Hassan Odeh-Issawi leidt het 'Happy Child Center', een centrum voor gehandicapte kinderen dat opereert op de Westoever en in de Gazastrook. Het centrum documenteert de invloed van het conflict op de geestelijke gezondheid van de Palestijnen, vooral op kinderen. Zij doceert aan de 'Medical School and School of Public Health' van de Al Quds Universitiet en is medisch adviseur geweest van de 'US Agency for International Development-funded projects'. Dr. Odeh is lid van 'Physicians for Human Rights-Palestine' en de 'Union of Palestinian Medical Relief Committee'.
Dr. Zeev Wiener is directeur van 'Community Programs at the Hosen Center for Trauma and Disaster' in Tel Aviv. Hij heeft niet alleen Israelische slachtoffers van zelfmoordaanslagen bijgestaan, ook brengt hij het toenemend aantal psychische trauma's binnen de Israelische samenleving in kaart. Hij zet zich ook in voor de behandeling van Palestijnse trauma slachtoffers.
Hij is lid van 'Physicians for Human Rights-Israel' en heeft intensief gewerkt met zowel Israelische als Palestijnse slachtoffers van geestelijke trauma's

De organisatie
Zeev Wiener en Jumana Hassan Odeh-Issawi komen naar Nederland op initiatief van de International Federation of Health and Human Rights Organisations (IFHHRO), de Johannes Wier Stichting, SIVMO en EAJG. SIVMO (Steuncomite Israelische Vredesgroepen en Mensenrechtenorganisaties) wil in Nederland meer bekendheid geven aan het werk van Israelische vredes- en mensenrechtenorganisaties. Sinds 1991 ondersteunt SIVMO een groot deel van de Israelische vredesbeweging, waaronder Physicians for Human Rights Israel. SIVMO werft fondsen voor deze groepen, schrijft over hun werk in het kwartaalblad De Brug en organiseert informatie bijeenkomsten. (www.xs4all.nl~sivmo)

EAJG, Een Ander Joods Geluid, is een actiegroep die is ontstaan uit onvrede over de wijze waarop debat en meningsvorming over Israel in joodse kringen plaats vinden. EAJG wil het taboe doorbreken dat joden vinden dat zij geen kritiek op Israel mogen uiten en dat ook van anderen niet accepteren. (www.eajg.nl)

Wanneer: Donderdag 4 maart, 20.00 uur
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam (t.o. CITY bioscoop)
Bereikbaar: met tram 1,2 en 5 vanaf Amsterdam CS, uitstappen Leidseplein
Sprekers: Zeev Wiener (Israel), Jumana Hassan Odeh-Issawi (Palestina), Anja Meulenbelt (voorzitter St. Kifaia), Joes Meens (arts, bestuurslid St. Kifaia en ondersteuner medische projecten in de Gazastrook) Gespreksleider: prof. dr. Louise Gunning-Schepers (hoogleraar sociale geneeskunde)
Inleider: Robert Simons (bestuurslid IFHHRO)
Voertaal: Engels
Toegang: 5,00
Reservering: De Balie: 020-55 35 100