Ingezonden persbericht


Programma filmhuis cavia A'dam maart 2004

rondom het thema "Tienermeisjes (Lief en) -Leed"

vrijdag 5 maart 20.30u: Marie Baie Des Anges (regie: Manuel Pradal)

zaterdag 6 maart 20.30u: Ghostworld (regie: Terry Zwigoff)

zondag 7 maart 20.30u: Paradise Lost (regie: Ebtisam Mara'ana)

vrijdag 12 maart 20.30u: Fat Girl (A Ma Soeur) (regie: Catherine Breillat)

zaterdag 13 maart 20.00u: Rok Dabla (Year of the Devil) (regie: Petr Zelenka) zaterdag 13 maart 22.00u: Madeliefjes (Sedmikrásny) (regie: Vera Chytilová)

vrijdag 19 maart 20.30u: Rosie: The Devil in my Head (regie: Patrice Toye)

zaterdag 20 maart 20.30u: The Virgin Suicides (regie: Sofia Coppola)

zaterdag 27 maart 20.00u: Mädchen in Uniform (1931) (regie: Leontine Sagan)
zaterdag 27 maart 22.00u: Mädchen in Uniform (1958) (regie: Géza von Radvány)


* - * - *

vrijdag 5 maart 20.30u

Marie Baie des Anges

Scenario en regie: Manuel Pradal.
Frankrijk, 1997.
Kleur, 90 min. 35mm
Distributie: Cinemien

De Zuidfranse kust als een tijdloos paradijs, als het perfecte decor voor een heftige tienerromance. De 13-jarige Marie vermaakt zich met de jongens die rondhangen in de baai en flirt met de veel oudere Amerikaanse mariniers. Ze doet zich voor als een vijftienjarige omdat je, volgens haar, "alles mag wanneer je vijftien bent". De kalverliefde die ontbrandt tussen haar en het schoffie Orso leidt tot hun beider tragische ondergang.

zaterdag 6 maart 20.30u

Ghostworld

Regie: Terry Zwigoff
Verenigde Staten, 2001
Kleur, 111 minuten, 35mm
Distributie: Independent Films

Een satire - gebaseerd op de gelijknamige cultstrip van Danil Clowes - over de stuurse tieners Enid en Rebecca, twee buitenbeentjes die hun buik vol hebben van het moderne, popi Amerika en alles en iedereen genadeloos op de hak nemen.

Als de opstandige meiden afstuderen, denken ze dat de wereld voor hen openligt, maar dat valt vies tegen. Volwassen worden is pijnlijk, merken de twee non-conformisten, die ook nog eens worstelen met de beloftes die ze aan elkaar hebben gedaan.

---------

zondag 7 maart 20.30u:

Paradise Lost

importfilm / Nederlandse première

Israël 2003 / video / 56 minuten
Regie: Ebtisam Mara'ana
Productie: Duki Dror (Zygote Films)
Met: Ebtisam Mara'ana, Suaad Genem-George
Arabisch en Hebreeuws gesproken, Engels ondertiteld

Ter gelegenheid van Vrouwendag (8 maart) presenteert Filmhuis Cavia zondagavond de Nederlandse première van "Paradise Lost", een bijzondere kijk op nationale identiteit en vrouwzijn in een traditioneel Arabisch dorp in Israël.

Arabisch-Israëlische filmmaakster Ebtisam Mara'ana groeide op in Fureidis (Arabisch voor 'paradijs'), een klein vissersdorp aan de Middellandse zee dat als een van de weinige Arabische dorpen in Israël tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1948 onaangetast bleef. Hierdoor is Fureidis - temidden van joodse nederzettingen - cultureel en politiek geïsoleerd geraakt. Vandaag is Fureidis een dorp van stilte en repressie. De filmmaakster poogt de verloren geschiedenis van het dorp te reconstrueren, maar stuit op verzet van familie en vrienden, die haar waarschuwen "niet zoals Suaad" te worden. Suaad is een vrouw uit Fureidis die in de jaren zeventig werd gearresteerd en als PLO-activist achter tralies kwam. Veel dorpelingen vonden Suaad's acties een bedreiging voor hun veiligheid, maar Suaad werd tegelijkertijd een voorbeeld voor veel jonge Palestijnse vrouwen. Ebtisam volgt het spoor naar Londen, waar Suaad nu rechtenprofessor is.

Ebtisam Mara'ana (1975) werd voor deze documentaire vorig jaar op DocAviv International Documentary Film Festival onderscheiden voor beste debuut en beste cinematografie.

vrijdag 12 maart 20.30u

Fat Girl (À ma soeur)

regie: Catherine Breillat
Frankrijk, 2001
Kleur, 95 minuten , 35 mm
Distributie: Filmmuseum

Twee zusjes die verliezen ieder op weinig aansprekende wijze hun maagdelijkheid tijdens een zomervakantie in Zuid-Frankrijk.

Catherine Breillat is een cineaste met een missie, die al 25 jaar obsessief dezelfde film maakt: stuk voor stuk weinig behaagzieke, seksueel onomwonden, emotionele en prikkelende exposés over een slimme meid die vergeefs op zoek is naar seksuele zelfstandigheid.

zaterdag 13 maart 20.00u

Rok Dábla (Year of The Devil)

importfilm i.s.m. Vera Zienema (Groningen)

Tsjechië 2002 / 35mm / 88min
Regie: Petr Zelenka
Met: Jaromir Nohavica, Karel Plihal, Jan Prent, Karel Holas, Frantisek Cerny, Radek Poboril, Jaz Coleman Tsjechisch gesproken, Engels ondertiteld

Alcohol, engelen, Tsjechische folkmuziek en spontane zelfontbranding zijn de ingrediënten van een fake rockumentary annex roadmovie van de maker van "Knoflikári" (1997).

Een Nederlandse documentairefilmer komt singer/songwriter Jaromir Nohavica - wereldberoemd in heel Tsjechië - in een afkickkliniek voor alcoholici tegen en volgt zijn moeizame comeback. Samen met een folkband - voorheen spelend op bruiloften, begrafenissen en in de lift - gaat Jaromir op tournee door het hele land. Het wordt een spirituele zoektocht langs obscure Tsjechische locaties met vreemde verschijningen. Een daarvan is Jaz Coleman van Killing Joke, die hen probeert te strikken voor een symfonisch concert.

Subtiele humor en absurditeit maken dit een heerlijke film. "Rok Dábla" was publieksfavoriet op het Internationaal Film Festival Rotterdam 2003.

zaterdag 13 maart 22.00u

De Madeliefjes (Sedmikrásny)

Regie: Vera Chytilová
Tsjechië 1966.
De madeliefjes uit de titel zijn twee meisjes van 17, die allebei Marie heten. Ze zitten in hun bikini aan het zwembad en beslissen dat omdat de wereld verrot en zinloos is, ze zich evengoed overeenkomstig mogen gedragen.

Deze surrealistische fantasie bleek de meest avontuurlijke en anarchistische van alle Tsjechische films van de jaren '60.

vrijdag 19 maart 20.30u

Rosie: The devil in my head

Scenario en regie: Patrice Toye
België, 1998
Kleur, 97 min., 35 mm
Distributie: A-film Distribution

De dertienjarige Rosie is opgegroeid in een gebroken gezin. Rosie gaat, na haar ontmoeting met de straatjongen Jimi, helemaal op in haar eigen fantasiewereld en vervalt van kwaad tot erger.

"Rosie: The devil in my head" is het indrukwekkende debuut van de jonge Vlaamse filmmaakster Patrice Toye. De film viel al op talloze festivals in de prijzen.

---------------------

zaterdag 20 maart 20.30u

The Virgin Suicides

Regie: Sofia Coppola
Verenigde Staten, 1999
Kleur, 96 minuten, 35 mm
Distributie: Independent Films

De film over de mysterieuze zelfmoord van vijf zusjes gaat over bitterzoete nostalgie, over gemiste kansen, openblijvende vragen. Prachtig en droomachtig beeld en muziek (Air) gezet.

-----------------

zaterdag 27 maart 20.00u

Mädchen in Uniform (1931)

regie: Leontine Sagan
Duitsland - 1931
Zw/w, 98 min., 16 mm
distr: Gofilex

German film in which a sensitive girl is sent to an all-girls boarding school and develops a romantic attachment to one of her teachers. One of the earliest narrative films to explicitly portray homosexuality.

------------------

zaterdag 27 maart 22.00u

Mädchen in Uniform (1958)

regie: Géza von Radvány
Du/Fr - 1958
Kleur, 95 Min., 16 mm
distr.: Gofilex
Met: o.m. Romy Schneider

After the death of her parents young girl Manuela von Meinhardis is sent to a boarding school where Prussian drill rules the education. Desperately seeking love and warmth Manuela falls in love with the only human lady teacher, Fraeulein von Bernburg. It's just a matter of time until that forbidden love becomes known what immediatly leads to desaster. Less audacious though interesting remake of the 1931 movie.

Filmhuis Cavia
Van Hallstraat 52-1
1051 HH Amsterdam
020-6811419
cinema@filmhuiscavia.nl
www.filmhuiscavia.nl