Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van donderdag 19 februari 2004

Openbaar debat - Forum Marsanae 2004
'Heeft het brede publiek geen verstand
van / gevoel voor beeldende kunst?'
kunstenaars, publiek, overheid, kwaliteit

Onder deze titel organiseert de gemeente Meerssen in samenwerking met haar Kunstadviescommissie op vrijdag 5 maart 2004 van 15.00-17.00 uur een openbaar
debat in Cultureel Centrum De Auw Kèrk, Burchtstraat 2 te Bunde.

Centrale vraag
Tijdens het debat staat de vraag centraal of het publiek competent is om zich een oordeel te vormen over de kwaliteit van beeldende kunst in de openbare ruimte. Het debat gaat over de verhouding tussen de professionele beeldende kunst en de amateur beeldende kunst en de rol van de overheid daarin. Waar moet de aandacht van de overheid primair naar uitgaan, naar de professionele beeldende kunst of de amateur beeldende kunst? De relatie tussen de professionele beeldende kunst en de amateur beeldende kunst heeft in Nederland een nogal krampachtig karakter. Het brede publiek dat in de openbare ruimte wordt geconfronteerd met professionele beeldende kunst, vindt deze kunst vaak elitair, terwijl veel mensen onder het publiek actief zijn op het gebied van de amateur beeldende kunst. Hiertegenover staat dat professionele beeldende kunstenaars vaak neerkijken op de amateur beeldende kunst en op het brede publiek dat in hun ogen geen verstand heeft van kwaliteit en niet deskundig is om te oordelen. De professionele kunstenaars kunnen echter niet los van het publiek functioneren, aangezien beeldende kunst een maatschappelijke functie heeft. Moet de overheid zich primair laten leiden door de normen van de professionele kunstenaars of door de opinie van het publiek? Kan beeldende kunst nog wel een confronterende werking hebben in de openbare ruimte, indien de overheid zich laat leiden door de publieke opinie? Moet de kloof tussen professionele beeldende kunstenaars en het publiek worden overbrugd en zo ja, hoe?

Deskundigen
Een forum van deskundigen uit verschillende disciplines zal onderling en met het publiek
in de zaal een open debat voeren over dit thema. De volgende personen hebben zitting in
het forum:

* Drs. Jac. v.d. Boogard, historicus;

* De heer Erik J. de Jong, beeldmaker/kunsttheoreticus, coördinator afdeling Tweedimensionaal en vooropleiding ABK bij Kumulus, centrum voor de kunsten, Maastricht;
* De heer Ger Kemmerling, ex-conservator kunstcollectie DSM;
* Mevrouw Marijke Raaijmakers, galeriehouder en lid kunstadviescommissie gemeente Horst aan de Maas;
* Mr. Mat Snijders, clustersenior kunsten, media en musea Provincie Limburg;

* De heer Theo Teeken, architect en stedenbouwkundige;
* De heer Ton Vandenbergh, architect AVB-BNA, voorzitter BNA Kring Zuid-Limburg;

* De heer Han van Wetering, beeldend kunstenaar.

Het debat zal worden geleid door de heer Jacques Giesen, directeur van het Theater aan het Vrijthof, Maastricht.

Forum Marsanae
Onder de noemer Forum Marsanae organiseert de gemeente Meerssen ieder jaar een openbaar debat over beeldende kunst in de publieke ruimte.
Elk jaar wordt een ander thema gekozen.

Debat bijwonen
Belangstellenden die het debat willen bijwonen, moeten zich vóór 3 maart aanstaande aanmelden bij de heer Maxime Niesten van de gemeente Meerssen, tel. 043-3661669 (tijdens kantooruren), of per email: maxime.niesten@meerssen.nl onder vermelding van hun naam, adres, postcode, plaats en telefoonnummer. Reservering van plaatsen geschiedt in volgorde van ontvangst van de aanmeldingen. Zonder tegenbericht is de aanmelding definitief.

Aanmelden leden van de pers
Leden van de pers die het debat willen bijwonen, worden verzocht zich vóór 3 maart aanstaande aan te melden bij bureau Voorlichting & PR van de gemeente Meerssen. Bij voorkeur per email: myriam.cuypers@meerssen, of nadia.cortenraad@meerssen.nl. Telefoon: 043-3661608, of 043-3661618.