NED. CULTURELE SPORTBOND

Verban homofobie uit het voetbal

Een verbod op homofoob en discriminerend gedrag in het (betaald) voetbal en andere populaire sporten. Verbreed bestaande bewustwordingscampagnes. Nederland moet initiatief nemen in het Europees jaar van Opvoeding en Sport. Sportclubs moeten niet wachten op voetbalbond. Deze en andere aanbevelingen komen aan de orde tijdens de Europese sportconferentie Dialoog in de sport in het Olympisch stadion te Amsterdam op vrijdag 5 maart aanstaande.

Politici, waaronder de voormalige Engelse Minister van Sport Tony Banks en Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (Groen Links) gaan de dialoog aan met sportbestuurders en professionals, zoals voormalig UEFA topscheidsrechter John Blankenstein, de Engelse Voetbalbond, the FA, en de vierde sportkoepel van Nederland, de Nederlands Culturele Sportbond. Ook andere partijen leveren die dag een bijdrage. Van de media leveren ondermeer het Duitse dagblad Der Tagesspiegel, Henk krol van de Gay krant en Guus van Holland van de NRC Handelsblad een bijdrage. Verder komen ook onderzoekers, voetbalsupporters en vertegenwoordigers van homolesbische sportclubs uit Europa aan het woord. Erica Terpstra opent de conferentie.

De eendaagse conferentie vindt plaats ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van de in Nederland opgerichte European Gay & Lesbian Sport Federation (EGLSF). Deze internationale sportorganisatie is officieel erkend door de Raad van Europa. Deze officiële status is mede dankzij de steun van de Nederlandse en Belgische regering in 2002 tot stand gekomen. De EGLSF vertegenwoordigt meer dan 100 homo lesbische sportorganisaties in 15 landen.

De conferentie komt tot stand in het kader van het Actieprogramma aanpak discriminatie 2001-2006 van de Europese Gemeenschap. EGLSF werkt met andere sportorganisaties samen in Football Against Racism Europe(FARE). De sportkoepel Nederlands Culturele Sportbond (NCS) is gastheer van de conferentie.

De dialoog op 5 maart 2004 zal vooral op zes vragen ingaan. Wat van recent onderzoek geleerd kan worden op het terrein van de aanpak van discriminatie? Welke rol sportorganisaties kunnen spelen? Wat is de bijdrage van de journalistiek in het doorbreken van het stilzwijgen rond homo s in de sport? Wat voegen middelen toe zoals bewustwordingscampagnes, gedragscodes en voetbalwet? Welk belang hebben positieve rolmodellen en grootschalige homosportevenementen? Tenslotte welke bijdragen kunnen de Europese en landelijke overheid en politici leveren?

Voor meer informatie over de conferentie en inschrijving, zie de website: www.gaysport.info


- - - - -

Alleen voor de redacties:

Met vragen kunt u contact opnemen met:

- Johan van de Ven, co-voorzitter van de EGLSF: 06-41 29 35 64 en johan@gaysport.info,

- Ben Baks, dagvoorzitter tijdens de conferentie (bestuurslid NCS en EGLSF-vertegenwoordiger bij de Raad van Europa) : 070-340.7514 en ben@gaysport.info

- Fred Peters, voorlichter & stafmedewerker Nederlands Culturele Sportbond (NCS): 020-6363061 en f.peters@sport4all.nl

20 feb 04 16:19