Provincie Limburg

GS: correcties Reconstructieplan vergen aanpassing wettelijke procedure

Reconstructieplan voor Noord- en Midden-Limburg

Gedeputeerde Staten (GS) hebben de laatste voorbereidingen getroffen voor de behandeling en hopelijk de goedkeuring van het Reconstructieplan voor Noord- en Midden-Limburg door Provinciale Staten. Op verzoek van de statencommissie Ruimte en Groen hebben GS nog een voorstel ontwikkeld om eenvoudige aanpassingen van het plan mogelijk te maken en stellen zij aan het Rijk voor om hiervoor een eenvoudigere procedure op te nemen in de Reconstrutiewet.

Het Reconstructieplan voor Noord- en Midden-Limburg staat op de agenda voor behandeling in de Staten op vrijdag 5 maart (aanvang 10.00 uur). De vergadering is openbaar en tot 16.00 uur ook rechtstreeks te volgen via L1-Televisie.
De Statencommissie Ruimte en Groen heeft gevraagd om een regeling in het Reconstructieplan op te nemen voor eenvoudige wijzigingen in de begrenzing van de zonering intensieve veehouderij, zonder dat de volledige planprocedure moet worden doorlopen inclusief vaststelling door Provinciale Staten en goedkeuring door de ministers van LNV en VROM. Die procedure duurt ongeveer 20 weken. Omdat dit nogal lang is, zeker voor individuele gevallen, willen GS in het Reconstructieplan de basis voor een uitwerkingsplan opnemen voor gewenste correcties. Dit uitwerkingsplan doorloopt dan weliswaar dezelfde procedure als een planwijziging, maar het voordeel van deze optie is dat alle wijzigingen in de zonering gebundeld in procedure worden gebracht. Tegelijk vragen GS voor eventuele aanpassingen in de verdere toekomst aan de minister van LNV om de Reconstructiewet zo te wijzigen dat Gedeputeerde Staten de bevoegdheid krijgen om een reconstructieplan binnen de in dat plan door Provinciale Staten aangegeven kaders te wijzigen of uit te werken. Een dergelijke verdeling van bevoegdheden sluit aan bij andere wetgeving, zoals bij de vaststelling en wijziging van bestemmingsplannen in het kader van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en past goed binnen de geest van het huidige Reconstructieplan.

3-3-2004 10:03