Gemeente Amersfoort

Wat willen jongeren in Amersfoort?

datum: 4 maart 2004

Op vrijdag 5 maart krijgen 1.700 Amersfoortse jongeren de Jongerenstadspeiling in de bus. Met deze peiling wil de gemeente actuele informatie vergaren over wat jongeren tussen de 10 en 22 jaar bezighoudt. De nadruk ligt op vrijetijdsbesteding. Met de informatie uit de peiling wil de gemeente beter inspelen op de wensen en behoeften van jongeren.

De gemeente heeft de 'vrijetijdsmonitor', die peilt wat Amersfoorters vanaf 18 jaar vinden van cultuur, sport en recreatie in hun stad. Maar over de leefwereld van Amersfoortse jongeren zijn weinig actuele gegevens bekend. De laatste Jongerenstadspeiling werd in 1996 gehouden. Informatie over de behoeften van jongeren wordt nu voornamelijk verkregen via contacten met specifieke groepen jongeren (o.a. skaters, allochtonen, jongeren via het jongerenwerk). Ook wordt er veel gesproken over jongeren in onderzoeken over leefbaarheid en veiligheid. Daaruit blijkt dat veel volwassenen ontevreden zijn over de voorzieningen voor jongeren. Jongeren zouden zich om die reden gaan vervelen en voor overlast zorgen. Maar wat vinden jongeren nu eigenlijk zelf van de voorzieningen? Wat houdt ze bezig en wat zijn hun wensen? De afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente heeft de Jongerenstadspeiling opgesteld met het doel om die informatie boven water te halen.

De doelgroep van de Jongerenstadspeiling zijn 1.700 jongeren tussen de 10 tot 22 jaar. Die zijn willekeurig geprikt uit het bevolkingsregister. Er worden vier leeftijdscategorieën onderscheiden: 10-12, 13-15, 16-18 en 19-22 jaar. De vragen in de peiling gaan vooral over vrijetijdsbesteding, zoals over uitgaan, sport en muziek. De Jongerenstadspeiling uit 1996 had een respons van 83%. De vragen van de huidige peiling komen overeen met die uit 1996. Op die manier kunnen de resultaten straks vergeleken worden.