ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: onderzoek vastgoed

Onderzoek Ernst & Young en Erasmus Universiteit:

Ondernemingen laten geld liggen door ontbreken vastgoedstrategie

ROTTERDAM, 5 MAART 2004 - Onroerend goed bevindt zich vaak in de top drie van kostenposten van ondernemingen. Toch krijgt het onderwerp niet de benodigde aandacht van bestuurders. Het ontbreekt veelal aan een vastgoedstrategie waardoor ondernemingen veel geld laten liggen. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young en Erasmus Universiteit onder financieel verantwoordelijken van de 500 grootste werkgevers van Nederland.

Vastgoed staat weliswaar steeds vaker op de bestuurlijke agenda van bestuurders, maar meer dan de helft van de onderzochte ondernemingen blijkt geen vastgoedstrategie te hebben. Vastgoed is doorgaans alleen op ad hoc basis onderwerp van gesprek: als er veranderingen als uitbreiding of bedrijfsverplaasting aan de orde zijn.

'Een reden die ondernemingen aandragen voor de afwezigheid van een vastgoedstrategie is de complexiteit van de materie', stelt Frans Kwantes van Ernst & Young Real Estate Advisory Services. 'Door het meten van de prestaties van het onroerend goed kunnen onder andere de doelstellingen van het financiële langetermijnbeleid getoetst worden. Twee van de drie bestuurders geeft echter aan over onvoldoende kennis te beschikken om dit zelfstandig uit te voeren. Met als gevolg dat bestuurders zich alleen buigen over vastgoed als er een concrete beslissing moet worden genomen. Hierdoor ontbreekt het aan een beleidsmatige inbedding en dat kost ze uiteindelijk geld.'

Bovendien blijkt dat de blik van bestuurders zich met name richt op vastgoed in economisch mindere tijden. 'Vastgoed wordt dan onderdeel van kostenreductieprogramma's. Zonder goed omlijnde strategie is de kans echter groot dat de onderneming tekort wordt gedaan', aldus Kwantes.

Ondanks de bevindingen is 80 procent van de respondenten van mening dat een onroerendgoedstrategie redelijk zinvol of zelfs zeer effectief kan zijn. Dit is in lijn met een eerder onderzoek van Ernst & Young. Daaruit bleek dat met een adequaat vastgoedbeleid ondernemingen tot 20 procent kunnen besparen op hun vastgoedkosten (Ernst & Young (2002), Views of corporate real estate from the boardrooms of Europe).