Openbaar Ministerie

Den Haag, 5 maart 2004

Aanhoudingen wegens oplichten vreemdelingen

Politie Haaglanden heeft op vrijdag 5 maart een advocaat, kantoorhoudend in Den Haag, aangehouden op verdenking van het oplichten van vreemdelingen. De verdachte is in verzekering gesteld en zal maandag 8 maart worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

In verband met deze zaak heeft de politie eerder in januari en februari acht personen aangehouden. Een van hen, een 48-jarige vrouw uit Den Haag, zit sinds 5 februari in gevangenhouding. De raadkamer van de Haagse rechtbank heeft donderdag 4 maart de voorlopige hechtenis van een 34-jarige man en een 27-jarige vrouw, beiden uit Den Haag, met ingang van maandag 8 maart geschorst. De overige vijf personen (drie mannen en twee vrouwen) die in januari en februari werden aangehouden zitten niet (meer) in voorlopige hechtenis. Ze worden nog wel als verdachte aangemerkt.

Alle inmiddels negen aangehouden personen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het oplichten van vreemdelingen. Ze zouden tegen betaling van grote bedragen onjuiste informatie hebben verstrekt over de vreemdelingenprocedures die in Nederland gelden. De vrouw die sedert 5 februari in gevangenhouding zit, gaf leiding aan een bureau dat vreemdelingen bijstond bij het aanvragen van een verblijfsvergunning. Alle overige aangehouden verdachten zouden voor dat betreffende bureau werkzaamheden hebben verricht.

De vreemdelingen die door de medewerkers van dit bureau zouden zijn opgelicht beschikken allen over een (tijdelijke) legale status op basis waarvan ze in Nederland mogen verblijven in afwachting van het verdere verloop van de procedure. Inmiddels is bij politie en justitie een aantal personen bekend die slachtoffer zijn geworden van de oplichting. Politie en justitie gaan er echter van uit dat een veel groter aantal vreemdelingen slachtoffer is geworden van deze handelwijze. Personen die menen slachtoffer te zijn, wordt dringend verzocht zich te melden bij de Politie Haaglanden, bureau Vreemdelingenpolitie, Stadhoudersplantsoen 24, 2517 JL Den Haag, telefoon (070) 424 11 11.