Gemeente Zaanstad

De B&W-besluiten van week 10

vrijdag 5 maart 2004

Meer capaciteit opvang rioolslib
De gemeentewerf aan de Simon Spiersweg is uitgebreid met twee extra bezink- en olieafscheiders. Deze putten dienen voor het afscheiden van bezinksel en olie uit het afvalwater dat afkomstig is van de wasplaats en de kolken- en veegzandcontainers. Een afscheider is geplaatst voor de wasplaats waar alle voertuigen van de dienst Stadsbedrijven worden gewassen en van binnen worden schoongespoten. De tweede afscheider is geplaatst om afvalwater op te vangen dat afkomstig is van de kolkenzuigers (rioolslib) en de veegmachines (veegzand). De bestaande capaciteit was daarvoor te gering. Bovendien kon niet meer voldaan worden aan de normering die in de Milieu- en WVO-vergunning staat. Met de investering is een bedrag van ruim 30.000 gemoeid. De putten zijn inmiddels gerealiseerd.
Deze ondergrondse afscheiders hebben ieder een capaciteit van circa 5 kuub waardoor het vervuilde water apart afgevoerd kan worden. Daarbij is het bezinkselvolume (onopgeloste bestanddelen) een graadmeter die aangeeft of aan de opgelegde normering is voldaan. Door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is een onderzoeksverplichting opgelegd om binnen een jaar te onderzoeken of aan de normering wordt voldaan, zonder dat hier sancties tegenover staan. Hierbij is ook ingenieursbureau Tauw ingeschakeld.

Handhavingprogramma 2004
Bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente. Dit zijn peilers waarop het handhavingprogramma 2004 rust. Het is het eerste handhavingprogramma van Zaanstad. Dit programma is de basis voor een verder te ontwikkelen handhavingsbeleid.
Dit programma is tot stand gekomen via het principe van programmatisch handhaven. Eerst is een inventarisatie gemaakt van alle werkterreinen. Vervolgens is een risicoanalyse uitgevoerd. Er is een kader opgesteld waar concrete overtredingen aan getoetst kunnen worden. Vervolgens zijn de werkterreinen opgedeeld in prioriteiten. Het is onmogelijk om op alle wet- en regelgeving te handhaven. Op basis hiervan hebben raadsleden beleidsmatige keuzes gemaakt. Dit heeft geresulteerd tot een diversiteit van handhavingactiviteiten die in het jaar 2004 per doelgroep en per gebied uitgevoerd zullen worden. In het programma wordt ook aangegeven hoe de beschikbare capaciteit wordt ingezet om deze prioriteiten te realiseren. De gemeente Zaanstad moet 1 januari 2005 voldoen aan de landelijk gestelde kwaliteitscriteria voor de handhaving. In het verbeterplan 'Professioneel handhaven Zaanstad' is beschreven op welke wijze de gemeente Zaanstad haar handhaving op dit gewenste niveau wil brengen. Eén van de eerste producten is dit handhavingprogramma 2004. In 2005 worden de resultaten van 2004 geëvalueerd

Verbeterplan 'Professioneel handhaven in Zaanstad' Naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam is er op initiatief van de rijksoverheid en de VROM-inspectie een landelijk project 'Professionalisering van de handhaving' gestart. Dit project moet leiden tot een verbetering van de handhaving van wet- en regelgeving. Op grond van dit project dienen onder andere gemeenten per 1 januari 2005 te voldoen aan de landelijk gestelde kwaliteitscriteria voor de handhaving. In het verbeterplan 'Professioneel handhaven Zaanstad' is beschreven op welke manier de gemeente Zaanstad haar handhaving op het gewenste niveau wil brengen. In 2002 heeft Zaanstad met haar projectvoorstel voor de stimuleringsregeling Programmatisch Handhaven een landelijke prijs gewonnen. Tussen de stimuleringsregeling en het professionaliseringsproject bestaat een grote mate van overlapping. Dit is aanleiding geweest om beide projecten te integreren.

Vervanging Prins Bernhardbrug
In de voorbereidingsfase van het project vervanging Prins Bernhardbrug heeft het College vastgesteld dat de toekomstige brug twee keer twee rijstroken zal tellen. Net zoals nu het geval is. Wel is de vraag aan de orde geweest of er een brug zou moeten komen met een rijbaanindeling van 2 + 3. Deze laatste optie zou van belang zijn bij een mogelijke ontsluiting van de wijk Westerwatering via de Vincent van Goghweg. De toename van het verkeer zou dan een bredere brug noodzakelijk maken.

Door op onderstaande links te klikken kunt u overig nieuws uit de regio vinden.

http://zaanstreek.webregio.nl
www.nhd.nl
www.rtvnh.nl