Wereld Natuur Fonds Nederland

Rode krab verstoort balans in Noorse wateren

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vreest dat de rode krab de natuurlijke balans voor de Noorse kust en mogelijk ook in de Noordzee ernstig verstoort. De natuurorganisatie pleit daarom voor onderzoek naar de uitheemse krab en wil dat de Noorse regering de vangstquota voor het dier opheft.

De rode krab (officieel rode koningskrab of Kamtsjatka-krab geheten) komt nu alleen voor bij Noorwegen en in Rusland in de Barentsz Zee, maar het Wereld Natuur Fonds sluit niet uit dat de reuzen ook naar warmer water oprukken.

Mogelijk leeft de krab over een aantal jaren ook voor de Nederlandse kust en elders in Europa. Deze soort hoort niet thuis in de Barentsz Zee of Noordzee. Hij kan een grote verstoring teweeg brengen.

Ongeveer tien tot vijftien miljoen rode krabben vreten de oceaanbodem in de Barentsz Zee momenteel al kaal. De krab heeft poten met een lengte tot negentig centimeter en een lijf met een diameter tot vijftig centimeter. Het dier wordt 20 tot 30 jaar oud, kan 4,5 kilo zwaar worden en propt zich vol met mosselen, zeewier, schelpen, viseitjes en wormen. Het

Wereld Natuur Fonds signaleert dat het dier ook een bedreiging kan zijn voor de natuurlijke vispopulatie. Het wijfje legt ongeveer 300.000 eitjes per jaar.

De rode krab kwam aanvankelijk alleen voor in Alaska en bij Kamtsjatka (Noord-Azië). Hij werd in 1960 in opdracht van Stalin per trein- en vliegtuig in de zee bij Moermansk geïntroduceerd. De krab moest daar als voedsel dienen voor de bevolking die daar woonde en werkte bij het stationeren van de onderzeese Sovjetnucleaire vloot. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie en de ontmanteling van de basis, kreeg de krab vrij baan en namen de soort en zijn leefgebied toe.

Het Wereld Natuur Fonds vindt het verontrustend dat de Noorse regering de groei van de krab-populatie eerder stimuleert dan indamt. Het is economisch een interessante soort, omdat hij veel geld oplevert. De rode koningskrab is een delicatesse. Het witte vlees kost ongeveer 75 euro per kilo. Bij Noorwegen mogen elk jaar 100.000 rode krabben worden gevangen. Vanaf 2004 gaat het vangstquota omhoog naar 200.000.