Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WOONBOND

Professor Priemus op Woonbondsymposium:
Aedes zet huursubsidieregeling op het spel

Aedes, de koepelorganisaties van woningcorporaties, zet de huursubsidieregeling op het spel met zijn voorstel de huren op te trekken naar het niveau van 'eerlijke markthuren. Dit stelt Hugo Priemus, volkshuisvestingsdeskundige van de TU Delft vandaag op een door de Woonbond gehouden symposium in Amsterdam. Het fijt dat de corporaties het leed voor de laagste inkomens willen verzachten met een extra huurtoeslag heeft volgens Priemus als belangrijkste effect dat verhuurders die deze extra huurtoeslag niet willen opbrengen huurders met een lager inkomen zullen afwijzen.

Priemus heeft er al eerder op gewezen dat de huursubsidie-uitgaven van de overheid als openeinderegeling erg kwetsbaar is in een tijd dat het economisch slechter gaat. "De huursubsidieregeling is een van de laatste overgebleven openeinderegelingen, die vanuit het ministerie van Financiën met argwaan wordt bekeken", stelt hij. In de ogen van Priemus is het onvermijdelijk dat er op de regeling wordt bezuinigd. "Al is het betreurenswaardig dat dit moet gebeuren op een moment, dat de behoefte aan een betrouwbaar vangnet op de woningmarkt het grootst is.

Behalve Aedes pleit ook de IVBN als belangenorganisatie van institutionele beleggers ervoor de huren sterk op te trekken. Al in september 2003 presenteerden Aedes en IVBN hun plan voor een nieuw huurbeleid met zéér véél ruimte om huurverhogingen boven het inflatiepercentage te vragen, hogere maximaal toegestane huurprijzen en een sterke uitbreiding van het aantal geliberaliseerde huurwoningen. Dit deden zij tijdens een speciale bijeenkomst van de Commissie Huurbeleid II. Intussen is ook duidelijk geworden dat Aedes de minister als het ware heeft aangeboden voor een kwart miljard te willen meebetalen aan de huursubsidie-uitgaven, onder de voorwaarde dat woningcorporaties de ruimte krijgen voor marktconforme huren. Aedes hoopt met deze met deze spiering van 250 miljoen een kabeljauw van een miljard extra huuropbrengsten per jaar te vangen. Deze uitruil staat intussen beter bekend als de Megadeal of De Grote Beweging. De Grote Beweging zal ertoe leiden dat in de eerste plaats de bezuinigingen van het rijk maar vervolgens ook de extra huursubsidie-uitgaven als gevolg van het marktconforme huurbeleid zullen worden afgewenteld op huurders met een bescheiden middeninkomen. Want die kunnen geen kant op; een koopwoning is onhaalbaar en een andere betaalbare huurwoning is niet voorhanden. Degenen die het zich wel kunnen veroorloven worden geprest een huis te kopen.

U.04.163
Amsterdam, 5 maart 2004

Voetnoot:
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot René van Genugten, tel. (06) 26334172, of Hans Roseboom, tel. (020) 5517716

Voor geïnteresseerden is het goed om te weten dat het symposium de hele dag duurt en dat er om 15.45 uur een politiek debat plaats heeft tussen Bas Jan van Bochove (CDA), Staf Depla (PvdA) en Krista van Velzen (SP). Alle drie woordvoerder voor hun fractie in de Tweede Kamer.
Plaats: Aristo Zalencentrum Amsterdam.