B EN W BERICHTEN 2004 - 8 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 27 FEBRUARI EN 2 MAART

Algemene Zaken

(02-03) Burgemeester en wethouders hebben besloten de Burgerzaal beschikbaar te stellen voor de ontvangst van genodigden bij de viering van het twintigste Zomercarnaval in Rotterdam. Dit carnaval is een vooraanstaand zomerfestival en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste multiculturele evenementen van Nederland. Afgelopen jaar trok het Zomercarnaval ruim 800.000 bezoekers.

Beleid

(27-02) Het college heeft besloten tot de afgifte van een machtiging tot binnentreden in een woning aan de Hilledijk om tot ontruiming te kunnen overgaan. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming van het aldaar gevestigde illegale logement is geen gevolg gegeven.

(02-03) Het College heeft besloten rechtsvordering in te stellen om de kosten van bijstand van 65.880 euro te verhalen.

(02-03) Het College heeft de heer A.H.M. Krikke per 1 januari 2004 benoemd als nieuw lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Rotterdams Indicatieorgaan (SRI). Dit is gebeurd op basis van de voordracht van het Regionale Patiënten en Consumenten Platform (RPCP).

(02-03) Bij de vaststelling van het Verkeers- en Vervoersplan Rotterdam (VVPR) op 27 november 2003 heeft de Raad twee moties aangenomen die vragen om een aanpassing van het VVPR ten opzichte van het voorstel van het College en wel t.a.v.: 2. Ondergrondse parkeerverbindingen (motie Moti) en 3. Het tracé van de TramPluslijn door Prins Alexander (motie Harbers). Het College heeft besloten de gevraagde passage over ondergrondse verbindingen tussen parkeergarages als optie voor de lange termijn in het VVPR op te nemen, alsmede de uitspraak van de raad ingevolge de motie-Harbers, dat de Oosttangent van het TramPlusnetwerk niet door de wijken Het Lage Land en Prinsenland mag worden aangelegd. Tenslotte zal ingevolge de motie Marapin de Stadsregio worden verzocht alle trams en bussen van informatie over de reisschema's te voorzien.

(02-03) Op 1 januari 2004 is het Gemeentelijk Havenbedrijf verzelfstandigd tot het Havenbedrijf N.V. Tot deze datum was het Havenbedrijf gemandateerd de vergunningen voor werkzaamheden in het openbaar gebied en kapvergunningen af te geven in het havengebied. In de praktijk gaf de algemeen directeur van Gemeentewerken dergelijke vergunningen af na voorafgaand overleg met de directeur van het Havenbedrijf. De verzelfstandiging van het Havenbedrijf is een reden deze feitelijke gang van zaken te formaliseren door het aanpassen van het Integraal mandaat- en volmachtbesluit.

(02-03) Het College van B en W heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van een investeringskrediet van E 1.876.000 voor de renovatie van de Pieter de Hoochbrug. De werkzaamheden aan de brug worden in nauwe samenhang met de renovatie van de Parksluizen uitgevoerd en zijn inmiddels in volle gang.

(02-03) Het college van B en W heeft een investeringskrediet van E 13.850.000 toegekend voor de renovatie van gemalen en persleidingen voor de afvalwaterafvoer in de periode 2003-2007. De lasten van het krediet worden opgevangen binnen het rioolrecht. De te renoveren gemalen en persleidingen vervullen een hoofdrol in het afvoeren van afvalwater uit de stad naar de afvalwaterzuiveringsinstallaties en zijn economisch en technisch aan het einde van hun levensduur.

(02-03) Periodiek worden alle gemeentelijke deelnemingen getoetst aan het wegingskader bestuurlijke participatie in vennootschappen. Voor de NV Gemeentewerken geldt dat B en W hebben geconstateerd dat - gegeven dit afwegingskader - voortzetting van deze NV gewenst is. Er is namelijk een Rotterdams publiek belang mee gemoeid (kwaliteitsniveau Ingenieursbureau) en de financiële risico's zijn beperkt.

(02-03) Als gevolg van het aanwijzingsbesluit van Rotterdam Airport door de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer moeten binnen bepaalde geluidscontouren rond de luchthaven de geldende bestemmingsplannen worden aangepast. Dit is nodig omdat geen nieuwe 'gevoelige bebouwing', zoals woningen, meer is toegelaten. Hiertoe is een 'Verzamelherziening geluidscontouren Rotterdam Airport' opgesteld. Het College heeft besloten het ontwerp van deze verzamelherziening ter inzage te leggen.

(02-03) Het College stelt de gemeenteraad voor een krediet van bijna tien miljoen euro beschikbaar te stellen voor de verplaatsing van het Wartburgcollege en het districtsbureau van de politie. Op de plek het Wartburgcollege en het districtsbureau, nabij station Lombardijen, komt de nieuwbouw van het Medisch Centrum Rijnmond Zuid.

(02-03) Het College stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Johan de Wittlaan (voorlopig nummer 2). Na het verlenen van de vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening wordt de bouw van 23 appartementen en een parkeergarage mogelijk. De gemeenteraad heeft voor deze gronden al op 6 maart 2003 een voorbereidingsbesluit genomen om - toentertijd - de bouw van dertien appartementen en een parkeergarage mogelijk te maken. Door het veranderen van de marktsituatie is het plan aangepast en wordt het aantal te bouwen appartementen verhoogd naar 23. Dit gebeurt door het bouwen van kleinere appartementen. Het aantal parkeerplaatsen wordt verhoogd naar 31, waardoor wordt voldaan aan de parkeereis. Omdat het aantal woningen is veranderd, wordt het plan door de deelgemeente opnieuw ter inzage gelegd.

(02-03) Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van de voortgangsrapportage Uitvoeringsplan Stedelijke Projecten Rotterdam (USPR), peildatum 1 januari 2004. Het College heeft besloten tot een aantal programmawijzigingen en tot die acties die nodig zijn om de voortgang van het programma te waarborgen. Zo is er speciale aandacht nodig voor de financiering van het groenprogramma en van de ontwikkeling van Schieveen.

(02-03) Het College heeft een machtiging tot het binnentreden in een woning aan de 3e Carnissestraat afgegeven. De machtiging is nodig om tot ontruiming te kunnen overgaan. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming van het daar gevestigde illegale logement is geen gevolg gegeven.

(02-03) Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden in het Liskwartier. Het besluit is nodig om de continuïteit van planologische procedures binnen het plangebeid veilig te stellen.

(02-03) Het College heeft de Kaderbrief Grondprijzen 2004 vastgesteld. In de Kaderbrief Grondprijzen wordt 'per bestemming' (sociale woningbouw, vrije sector, kantoren, bedrijfsterreinen en -panden, etc.) de zogenoemde ondergrens bepaald. De directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam is bevoegd om afspraken te maken over de bedragen waarvoor gronden door het OBR worden uitgegeven. De Kaderbrief Grondprijzen wordt dit jaar voor het eerst openbaar gemaakt.

(02-03) Het college van burgemeester en wethouders is overeengekomen naar aanleiding van artikel 20 van de Verordening Kinderopvang 1998, mevrouw S. van Wijngaarden aan te stellen als toezichthouder op het gebied van de inspectie van de kindercentra. Door uitbreiding van het aantal kindercentra wordt het toezichthouderschap met een extra functionaris versterkt.

Middelen en Control

(02-03) Het College heeft de circulaire kwartaalrapportages 2004 vastgesteld. In deze circulaire staat beschreven welke informatie diensten moeten leveren voor hun managementsrapportages 2004.

(02-03) Ter uitvoering van de motie Vlaardingerbroek stelt het College de raad voor om per jaar 1000 euro per fractie beschikbaar te stellen uit het B&W-fonds om te giften te kunnen doen aan goede doelen. De fracties mogen hiervoor zelf goede doelen voordragen. Het voorstel geldt alleen voor de fracties die bij de verkiezingen op de kieslijst stonden. Het College is tot deze uitwerking van de motie gekomen omdat de kosten van het ophalen en vernietigen van oud-papier groter zijn dan de opbrengsten. De motie Vlaardingerbroek riep het College op om de opbrengsten van oud-papier in het stadhuis te doneren aan goede doelen.


---- --