INFLUENCE COMMUNICATIONS

Slotconferentie global action plan

Persbericht
Gouda, 4 maart 2004

Beëindiging Global Action Plan biedt basis voor vervolg Aanpak nieuwe stijl in de maak.

Beëindiging van Global Action Plan is uitgangspunt voor vervolg. Dit is de conclusie van de slotconferentie 'Van experiment tot ondernemen', beschouwingen bij de eindfase van GAP donderdag 4 maart in het Goudse Stadhuis.

In wisselwerking met milieudoelstellingen realiseerden de eco-teams van GAP de afgelopen 12 jaar, uitwisseling van kennis, ervaring en individuele effectiviteit in relatie tot duurzame gedragsverandering. Uit raakvlakken met overheidstaken vloeiden vele nieuwe initiatieven, praktische voorbeelden en een brede doorwerking voort.

Voldoende om na 12 jaar de balans daarvan op te maken:

16)een beter milieu gaat niet samen met een groei-economie, daarom moet de overheid als eerste keuzes maken, was het concluderend uitgangspunt van de eerste spreker, Jan Paul van Soest. Hij wees daarbij tevens op de ingewikkeldheid van zuivere milieukundige adviezen. En gaf ondermeer daarmee aan met welke worstelingen eco-teams te maken hebben.

C. van Woerkum stelde aanvullend : vrijwillige gedragsverandering om milieuredenen zal nooit gebeuren en stand houden. Dit temeer daar een massief technocratisch beleid moeilijk is te vertalen naar individuele beleving en handelen. Daarmee onderstreepte ook hij de schaalspanning tussen ecoteam en overheidssystemen.

Samen vormden deze inleiders een brede terugblik op 12 jaar GAP. En de wijze waarop GAP bezig is geweest concreet inhoud te geven aan duurzaamheid door duurzame ontwikkeling terug te voeren tot de herkenbare menselijke schaal. Experimenten vanuit de overtuiging dat iedereen in staat is mee te werken aan een houdbare wereld waarin elk mens belang heeft bij 'de rust van ingebouwde toekomst'. Maar ook de onhaalbaarheid dit vanuit een ecoteam-concept tot brede invoering te brengen.

Het betoog van voorheen directeur duurzaamheid van energieleverancier NUON, mevrouw Dr. Annemarie Goedmakers, wees voorts op het feit dat mensen zich inmiddels laten verleiden tot deelname aan de groeiende groene energie markt wanneer ze niet plat gesubsidieerd worden. Zij stelt dat milieu-initiatieven alleen in de startfase geholpen mogen worden. Meer niet, maar ook niet minder.

Geïnspireerd op haar recente boek 'De Emotiemarkt' waren de beschouwingen door Dr. Susanne Piët ondersteunend voor alle betrokkenen. Voor haar gehoor zette zij uiteen op welke voorwaarden mensen 'een boodschap aan een boodschap hebben'. Hierbij besteedde zij aandacht aan belevingswaarde in relatie tot toenemende behoefte aan zingeving en authenticiteit. Elementen waar de opvolgers van GAP op kunnen inzetten.

Paneldiscussie:
In de paneldiscussie werd het verlangen benadrukt om te zoeken naar een vertaling van de GAP uitgangspunten naar een nieuwe tijdgeest en toekomst.

Ten slotte
Afsluitend werden deelnemers coaches en medewerkers van GAP die samen meer dan een decennium lang 'zichtbaar een impuls hebben gegeven aan een duurzame samenleving' (missie GAP) bedankt. Zij brachten het motto 'een beter milieu begint bij jezelf' in bijna 100 gemeentes tot in de verste uithoeken in de praktijk.
Congresdeelnemers werden uitgedaagd dit uitgangspunt in praktijk te blijven brengen door, ook in de toekomst, naar nieuwe eigentijdse wegen te zoeken.

Alle ingrediënten droegen bij aan een inhoudelijke, inspirerende en daarmee geslaagde middag.
Niet in de laatste plaats door de deelname van een terzake kundig gehoor, concludeerde de Goudse wethouder, tevens voorzitter Jaap Warners.

---


-
Einde persbericht:

Woordvoering:
Berber de Haan : 06-53 71 68 45
André Engelbertink: 06-20 29 28 06

Global Action Plan Nederland
Groot Hertoginnelaan203
2517 ES Den Haag

070- 346 69 95
www.global-action-plan.nl


05 mrt 04 11:45