Leefbaar Rotterdam

Weinig steun voor bezwaren LR tegen bijstandsregeling

Maar paar mensen 'gratis' naar Marokko

Van de mogelijkheid gratis naar Marokko te vliegen zal mondjesmaat gebruik worden gemaakt door Rotterdamse bijstandgerechtigden die hiervoor in aanmerking komen. Marokkanen kunnen, als ze zelf het geld niet hebben, vijfhonderd euro krijgen om af te reizen naar familie in de eerste en tweede graad die bij de recente aardbeving is omgekomen.

Rotterdam - Bij een soortgelijke regeling na de aardbeving in Gölçük enkele jaren geleden kwamen maar veertien Turken voor hulp van de sociale dienst in aanmerking. Wethouder J. van der Tak verwacht dat ongeveer twintig Rotterdamse Marokkanen op deze manier naar Marokko kunnen vliegen.

De wethouder heeft de gemeenteraad gisteren verzekerd dat het alleen om incidentele en individuele gevallen zal gaan. Hij reageerde daarmee op bezwaren van Leefbaar Rotterdam tegen deze regeling.

Fractieleider R. Sørensen had gesteld dat het geld beter aan de wederopbouw kon worden gegeven. Maar Van der Tak hield de gemeenteraad voor dat de bijstandswet deze hulp nog steeds mogelijk maakt. Sørensen kreeg alleen steun van de VVD.

M. J. van Ravesteyn van D66 hield Leefbaar Rotterdam voor dat het niet om ,,geld voor een vakantie'' gaat. PvdA-fractieleider H. P. L. Cremers ging veel verder. Hij noemde het ,,een grote schande'' dat er vragen werden gesteld over de hulp. ,,Er zijn honderden mensen omgekomen en de eerste keer dat wij er in het openbaar over praten staan we hier bij stil. Ik schaam me van dit proces deel uit te maken. Het beeld dat opnieuw over Rotterdam wordt opgeroepen is uitermate schadelijk voor de stad.''

Ook GroenLinkser O. Kaya had ,,gevoelens van schaamte''. CDA- fractieleider L. K. Geluk wees erop dat het om een beperkt aantal gevallen gaat.

In Den Haag hebben 74 mensen een verzoek om de bijzondere bijstand ingediend. Daarvan zijn er 21 toegekend en is er een afgewezen. De rest is nog in behandeling. Den Haag vergoedt maximaal 450 euro.