PWC
http://www.pwc.com/nl

Europese en Amerikaanse topmanagers positief over economie

Merendeel Europese en Amerikaanse topmanagers
zijn positief over economie

De meeste topmanagers van internationale ondernemingen in Europa en de Verenigde Staten zijn optimistisch gestemd over de economische vooruitzichten in hun land voor de komende twaalf maanden. De omzetdoelstellingen zijn inmiddels opwaarts bijgesteld. Dit blijkt uit de Management Barometer van PricewaterhouseCoopers. Maar ondanks het groeiende optimisme bij het management is nog geen sprake van een intensiever wervingsbeleid en blijven geplande kapitaalsinvesteringen aan de lage kant.

Volgens het onderzoek, dat in het vierde kwartaal van 2003 is uitgevoerd, meent 51% (+15%) van de Europese respondenten dat de economie aan de beterende hand is en verwacht 80% (+7%) een toename van de omzet. Van de Amerikaanse managers is bijna 80% (+19% ten opzichte van het vorige kwartaal) van mening dat de Amerikaanse economie groeit en verwacht 90% (+7%) de komende twaalf maanden een omzetstijging te kunnen realiseren.

In Europa denkt 16% (+1%) nieuw personeel te zullen werven, hoewel de netto-personeelsaanwas naar verwachting negatief zal zijn. Van de Amerikaanse managers zegt 49% (+7%) van plan te zijn de komende twaalf maanden extra personeel aan te nemen, maar het gaat dan om erg lage aantallen. Vijfenveertig procent (was 41%) van de Europese managers en 51% (was 44%) van de Amerikaanse managers en verwacht belangrijke nieuwe investeringen te zullen doen. Het gemiddelde niveau van de geplande nieuwe investeringen is in Europa licht afgenomen en bleef in de Verenigde Staten echter gematigd.

Meer dan de helft van de ondervraagde managers, 59% in Europa en 53% in de Verenigde Staten, gaf aan dat zij in de komende twaalf maanden wellicht fusie- en overnameactiviteiten gaan ontwikkelen (bedrijfsovernames, afstoten van bedrijfsonderdelen en verzelfstandiging).

Uit de enquête blijkt ook dat managers zich om andere bedrijfsproblemen druk maken dan in het verleden. De belangrijkste bron van zorg is nu de concurrentie van buitenlandse markten; in Europa werd dit gemeld door 38% van de respondenten (+4%) en in de Verenigde Staten door 38% van de respondenten (+3%). Het traditionele probleem van een zwakke vraag heeft aan belang ingeboet en wordt nog slechts door 26% (-12%) van de Europese managers en door 34% (-10%) van de Amerikaanse managers genoemd.