Ingezonden persbericht


Brussel, 4 maart 2004

I.R.I.S. opent in Frankrijk het eerste regionale centrum voor belastinginning voor het Directoraat-Generaal Overheidscomptabiliteit (DGOC) van het Ministerie van Financiën, Economische Zaken en Industrie.

I.R.I.S. profileert zich als Europees marktleider op het terrein van de automatische verwerking van overheidsformulieren.

Brussel, 4 maart 2004 - De beursgenoteerde Belgische onderneming I.R.I.S. Group (Euronext Brussel: IRI), gespecialiseerd in automatische documentlectuur (ADR), elektronisch documentenbeheer (EDM) en optische karakterherkenning (OCR), kondigt vandaag aan dat het in Rijsel het eerste centrum opstart voor de automatische inning van cheques en interbancaire betaalmiddelen ("IBMs") die de schatkist als belasting ontvangt.

Naar aanleiding van een aanbesteding van het Franse Ministerie van Financiën eind 2001 voor de uitrusting van 4 inningscentra in Frankrijk, stelde I.R.I.S. ScanChecks (ATOME 2000) voor, een ADR-toepassing (ADR - "automatische documentlectuur") voor de "dematerialisering" en automatische verwerking van papieren betaalmiddelen.

Om het gehele inningsproces voor haar rekening te nemen, richtte I.R.I.S. een consortium op met Opex (voor het openen van de enveloppen) en NCR (die de apparatuur om de documenten te scannen levert). I.R.I.S. neemt het softwarematig beheer van het project voor haar rekening.

Vandaag kan het inningscentrum van Rijsel maar liefst 400.000 enveloppen per dag verwerken! Het platform van 1.600 m² dematerialiseert en sorteert de cheques, leest ze, vergelijkt en controleert de informatie op bewijsstukken en cheques. Vervolgens worden gegevensbestanden gevalideerd en naar de Franse Nationale Bank doorgestuurd.

Het "industrieel" proces dat door I.R.I.S. wordt gestuurd omvat meerdere afzonderlijke taken:

De enveloppen openmaken en de documenten (uitsluitend interbancaire betaalmiddelen ("IBMs"), IBMs + cheque, IBMs + multicheques) uit de enveloppes halen.
De documenten scannen en naargelang hun aard sorteren met behulp van "readers/sorters" die van een scanner voorzien zijn (met een capaciteit van 400.000 enveloppen/dag).

De handgeschreven informatie (handmatig ingevulde bedragen op de cheques) of gedrukte informatie (in de voorgedrukte "IBMs", met gebruik van speciale lettertypes OCR-B, CMC7 enz. op cheques en bewijsstukken) automatisch inlezen.

De informatie controleren en een conformiteitsonderzoek uitvoeren door middel van gegevensvergelijking.

De opvolging van de betaalprocedure van cheques en interbancaire betaaldocumenten. De verwerkte cheques worden dezelfde dag nog geïnd!

De verwerking van betaalbewijzen "industrialiseren" leidt rechtstreeks tot een beduidend snellere inning van de fondsen omdat een groot aantal taken gelijktijdig én automatisch verloopt. En aangezien het handmatig werk voor de ambtenaren enorm verlicht werd, steeg de productiviteit van de belastinginning even substantieel...

Serge Dahan, algemeen directeur van I.R.I.S. Frankrijk, verklaart het volgende: "De invoer en dagelijkse verwerking van grote volumes bankcheques vormt een niet te verwaarlozen investering in menselijk kapitaal. Deze informatisering en automatisering verhoogt het rendement van het department en garandeert een betere controle van betwiste bedragen."

Voegen we nog toe dat I.R.I.S. ScanChecks voor dit project werd aangevuld met Workflow, een module voor productieopvolging waarmee de opeenvolgende taken uiterst nauwkeurig beheerd kunnen worden. De statistische module SSP tenslotte rondt één en ander af: zij stelt analytische rapporten op over de productiviteit van het systeem per werkpost, per operator, per klant enz. Tegelijk garandeert deze module de traceerbaarheid en veiligheid van het systeem.

I.R.I.S., de onbetwiste Europese marktleider inzake formulierlectuur!

Dit nieuwe inningscentrum én de inningscentra die hieronder beschreven worden leveren het ondubbelzinnig bewijs dat I.R.I.S. de leidinggevende positie inneemt op de Europese markt voor de elektronische lectuur van overheidsdocumenten.

Behalve voor de inningscentra van het Franse Ministerie van Financiën, Economische Zaken en Industrie staat I.R.I.S.' Franse filiaal in Frankrijk tevens in voor de verwerking van meerkeuzevragen bij wervingsexamens voor het personeel van de belastingdienst en voor de inning van het kijk- en luistergeld. En I.R.I.S. Frankrijk heeft aan een tiental politiecommissariaten een formulierlectuursysteem geleverd voor de automatische verwerking van aanvragen voor een nummerplaat met onmiddellijke uitgifte van het registratiebewijs. Ieder systeem kan tussen de 100.000 en 500.000 documenten per jaar verwerken.

In België heeft I.R.I.S. ScanFin verzorgd, een scancentrum van het Ministerie (FOD) van Financiën dat iedere maand meer dan 80.000 BTW-aangiften verwerkt. I.R.I.S. zal ook de informatisering van het planbeheer van het Belgische kadaster voor zijn rekening nemen. Bij de laatste Belgische volkstelling (die "socio-economische enqûete" heette) heeft I.R.I.S. 15 miljoen formulieren verwerkt voor het Nationaal Instituut voor Statistiek (NIS).

In de Tsjechische Republiek verliep de volkstelling in een recordtempo dankzij de formulierlectuursoftware van I.R.I.S. In minder dan 5 maanden werden niet minder dan 28 miljoen formulieren verwerkt!

In Luxemburg ten slotte biedt I.R.I.S. een gepersonaliseerde oplossing voor het scannen, archiveren en elektronisch beheren van de briefwisseling van de Kamer van Volksvertegenwoordiging.

Enkele woorden over I.R.I.S.

De Belgische onderneming Image Recognition Integrated Systems (I.R.I.S.) werd opgericht in 1987 en noteert op Euronext Brussels (IRI). I.R.I.S. is marktleider inzake optische karakterherkenning (OCR - "Optical Character Recognition"), automatische formulierlectuur en elektronisch documentenbeheer.

In 2002 realiseerde I.R.I.S. Group een omzet van Euro 41.646.974. I.R.I.S. stelt meer dan 240 werknemers te werk in haar vestigingen te Louvain-la-Neuve en Brussel (België), te Massy en Rueil-Malmaison (Frankrijk), in Luxemburg en te Delray Beach (USA).

Voor verdere informatie omtrent onze onderneming, onze oplossingen of producten surft u het best naar de I.R.I.S. web site http://www.irislink.com.

Hoe kunt u verdere informatie verkrijgen?

Hoofdkwartier I.R.I.S. Europa
Perscontact: Viriginie Stainier
Tel: +32 (010) 48 74 38
Fax: +32 (010) 45 34 43
E-mail: virginie.stainier@irislink.com

Journalisten kunnen zich inschrijven op de Extranet website van I.R.I.S. door te klikken op de link http://www.irislink.com/group/press. Ze zullen dan een persoonlijke login en een paswoord ontvangen dat hen toegang verleent tot de Extranet website van I.R.I.S. waar veel bedrijfs- en productinformatie beschikbaar is.

Perscontact Nederland:
Raek! Communicatie
Tel. 040-2518938
Eindhoven