Gemeente Amersfoort

Acht miljoen euro rijksgeld voor bereikbaarheid centrum Amersfoort

datum: 5 maart 2004

Amersfoort kan rekenen op een rijksbijdrage van 8 miljoen euro voor een betere bereikbaarheid van haar stadscentrum vanaf de rijksweg A28. De gemeente wil het geld primair inzetten voor het doortrekken van de Kersenbaan naar de autosnelweg. Wethouder Henk Brink (VVD) heeft donderdagavond de commissie Beheerszaken uit de gemeenteraad van het nieuws op de hoogte gebracht. 'Een fantastisch resultaat dat we bereikt hebben', aldus Brink. De bijdrage van het ministerie van Verkeer en Waterstaat komt uit een fonds voor verbetering van de regionale bereikbaarheid.

In 2001 heeft de gemeenteraad besloten dat de Kersenbaan wordt doorgetrokken en dat de doorstroming op de Hogeweg moet worden verbeterd. De Kersenbaan loopt evenwijdig aan het zogeheten PON-spoorlijntje en kan mede dankzij het rijksgeld worden verlengd in zuidoostelijke richting tot aan de autosnelweg A28. De eerste fase van de Kersenbaan kwam gereed in 2000. Dit is het gedeelte van het Smallepad tot de Leusderweg. Met deze subsisidie kan gestart worden met het 'afmaken van het karwei', zodat de Kersenbaan volledig tot zijn recht komt. De gemeente had het dubbele van het bedrag bij het Rijk aangevraagd.
Ook de reconstructie van de oostelijke ontsluiting van de stad, via de Hogeweg, staat op het verlanglijstje van de gemeente. Dit, om te zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. De gemeente geeft echter prioriteit aan de Kersenbaan. Amersfoort draagt zelf een bedrag bij van circa
9 miljoen euro aan dit project. Dit jaar begint het klaarmaken van het ontwerp. Afhankelijk van de tijd die de benodigde procedures vergen, kan het doortrekken van de Kersenbaan op zijn vroegst in 2006 beginnen.