Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
AV/WTZ/2004/13339

Onderwerp Datum
EER op levensloopregeling 5 maart 2004

Bij gelegenheid van het AO Emancipatiezaken d.d. 29 januari jl. heb ik u, in reactie op een verzoek van mw. Tonkens (Groenlinks), toegezegd dat ik mij zou beraden op het nut van een Emancipatie Effect Rapportage (EER) op de te ontwikkelen levensloopregeling.

Een EER zou informatie moeten leveren over de mogelijke emancipatie-effecten van een levensloopregeling. Echter, het gehele stelsel van levensloop en VUT/prepensioen is onderdeel van lopende onderhandelingen van het kabinet met sociale partners, waarvan de resultaten niet vóór april 2004 bekend zullen zijn. Zolang de uitkomsten van dit overleg en daarmee de uiteindelijke vormgeving van de levensloopregeling nog onduidelijk zijn, heeft uitvoering van een EER geen nut.

Gezien het voorgaande acht ik een EER op de te ontwikkelen levensloopregeling op dit moment niet zinvol. Wel zeg ik u toe dat, wanneer de contouren van de levensloopregeling duidelijk zijn en deze nader wordt vormgegeven, ik daarbij expliciet aandacht zal schenken aan de mogelijke emancipatie-effecten van de regeling.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)