De Unie


Laatste nieuws
Ontslagronde Fortis klap voor grensstreek

Culemborg, 5 maart 2004 Vakbond De Unie maakt zich zorgen over de arbeidskansen van het personeel dat hun baan verliest bij de Fortis filialen in de grensstreek. De werkgelegenheid is deze regio is slecht, waardoor het uitzicht op vervangend werk voor de bankmedewerkers er haast niet is, zegt Uniebestuurder Gerwin van der Lei, die maatwerk eist bij deze bijzondere ontslagronde.

Fortis gaat vier van de zes gespecialiseerde grenskantoren begin volgend jaar sluiten. De maatregel is ingegeven door veranderende wetgeving. Het wordt vanaf 2005 namelijk fiscaal minder aantrekkelijk voor Belgen en Duitsers om hun spaargeld bij Nederlandse banken onder te brengen.

Volgens Van der Lei kunnen medewerkers in het nieuwe Sociaal Plan van Fortis Bank kiezen voor inkomenszekerheid voor onbepaalde tijd via een dienstverband bij een detacheringbureau. Maar het is de vraag of dit detacheringbureau in staat is om voldoende werknemers van werk te voorzien. Van de Lei geeft aan dat medewerkers ook kunnen kiezen voor beëindiging van het dienstverband onder toekenning van een vergoeding. Echter, gelet op de specifieke werkgelegenheidsproblematiek in de grensstreek wil De Unie maatwerk van Fortis Bank bij de opvang van de gevolgen voor de medewerkers, aldus Van der Lei.

vrijdag, 5 maart 2004