Gemeente Utrecht

WIJKAANPAK GAAT DOOR IN GEWIJZIGDE VORM

RAADSCOMMISSIES VOOR DE WIJKEN OPGEHEVEN

Twee jaar geleden ging het programma de 'Wijkaanpak in Uitvoering' van start met als doel om bewoners meer invloed te geven op het beleid en het gemeentebestuur dichter bij de burgers te brengen. Het programma behelst de komst van wijkwethouders, wijkspreekuur, raadscommissies voor de wijk, wijkraden en wijkraadpleging. De gemeenteraad behandelde gisteren het evaluatierapport. De wijkaanpak wordt voortgezet, mits een aantal wijzigingen worden doorgevoerd.

Wijkraden
Na de proefperiode van twee jaar blijkt uit de evaluatie dat wijkraden, wijkraadpleging en wijkwethouders drempelverlagend werken in de relatie tussen burgers en bestuur en de participatie van bewoners verhogen. Bij de samenstelling van de wijkraden is gestreefd naar een afspiegeling van de wijk. Dat is voldoende gelukt, maar in de praktijk blijkt het moeilijk om de diversiteit in doelgroepen vast te houden. Over het algemeen zien wijkraden perspectief in hun rol, mits hun agenda minder bepaald wordt door de gemeente en ze vroegtijdig bij beleidsontwikkeling worden betrokken. Zij zijn nu teveel bezig met de gemeentelijke werkprocessen en procedures. Het instrument van de wijkwethouder is positief gewaardeerd. Ook de invoering van het wijkspreekuur is een succes.

Een meerderheid van de raad heeft ingestemd met voortzetting van de 'Wijkaanpak in Uitvoering' mits een aantal wijzigingen wordt doorgevoerd. Wijkraden krijgen meer duidelijkheid over hun eigen rol en hun positie ten opzichte van andere belangenorganisaties. Verder kunnen wijkraden in het vervolg hun eigen agenda bepalen. Het onderscheid tussen gevraagd en ongevraagd advies vervalt, zodat wijkraden zelf kunnen beslissen over welke onderwerpen zij willen adviseren en niet alleen bezig zijn met de adviezen die het bestuur van hen vraagt. De wijkraadpleging wordt een instrument van de wijkraad, dat hen de legitimiteit verschaft hun eigen koers te bepalen en de adviezen te onderbouwen.

De raad vindt dat het bestuur alles in het werk moet stellen om het wijkgerichte werken van de gemeente te verbeteren, zodat de communicatie tussen wijk en vakdiensten verbetert. Een motie hierover van D66 is door de raad in meerderheid aangenomen.

Raadscommissies voor de wijken
De raadscommissies voor de wijken zijn door middel van een amendement van Leefbaar Utrecht en de VVD opgeheven. Behalve deze twee partijen stemden ook de SP en GroenLinks voor het amendement, waarmee een ruime meerderheid van 27 stemmen voor de opheffing stemde. Daarnaast heeft de raad unaniem een amendement van het CDA aangenomen om het vrijgekomen bedrag door opheffing van de tien raadscommissies voor de wijk te reserveren voor het wijkgerichte werken door de gemeenteraad. De gemeenteraad besloot ten aanzien van het wijkgericht werken van de raad een werkgroep in te stellen van vertegenwoordigers van de raad en de Griffie, ondersteund door op dit gebied deskundige ambtenaren van het college. Deze werkgroep moet voorstellen voor het wijkgerichte werken van de raad gaan ontwikkelen en uitwerken. Deze voorstellen worden vervolgens ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. A. Smits, griffier, telefoon 030 - 286 16 16, e-mail: Griffie.Gemeenteraad@utrecht.nl.

Utrecht, 5 maart 2004

Met vriendelijke groet,

Marlies Trooster
secretaresse
Griffie Gemeenteraad Utrecht
kamer 1.07
tel: 030-2861069
fax: 030-2861518
m.trooster@utrecht.nl