Dienstenbond CNV

Huisvestingsbeleid Achmea in de maak
05-03-2004

Achmea heeft de CNV Dienstenbond na vragen over de aangekondigde verhuizing van de activiteiten in Zaandam naar Amsterdam meegedeeld dat er momenteel gewerkt wordt aan een huisvestingsbeleid. Op korte termijn zal een adviesaanvraag hierover worden voorgelegd aan de Centrale Ondernemingsraad.

Begin februari werd de CNV Dienstenbond er door leden op geattendeerd dat Achmea het voornemen heeft om de activiteiten van Achmea Zorg, Achmea Bank en Achmea Intermediair (Avero) in Zaandam te verplaatsen naar een of meerdere vestigingen van Achmea in Amsterdam. In de mededeling van Achmea Zorg werd ook expliciet verwezen naar het huisvestingsbeleid van de Raad van Bestuur van Achmea. De CNV Dienstenbond heeft daarop direct contact gezocht met Achmea met het verzoek een toelichting te geven op de voorgenomen verhuizing vanuit Zaandam en om ons inzicht te geven in het huisvestingsbeleid van Achmea.

Huurcontract
Primair heeft Achmea daarop gereageerd door te stellen dat het allemaal nog niet besloten was, maar slechts een voornemen, maar tijdens het reguliere overleg heeft Achmea aangegeven dat het inderdaad de bedoeling is dat Achmea Zaandam gaat verlaten, aangezien het huurcontract zou aflopen en zich een huurder zou aandienen. Daarnaast zou deze verhuizing volgens Achmea ook passen in het huisvestingsbeleid dat op dit moment in voorbereiding is en binnenkort wordt voorgelegd aan de Centrale Ondernemingsraad.

Zorgen
Dit beleid zal volgens de CNV Dienstenbond waarschijnlijk inhouden dat Achmea haar vestigingen over een langere periode zal willen gaan concentreren op ongeveer 5 plekken in Nederland. De CNV Dienstenbond maakt zich, ondanks het feit dat het waarschijnlijk over een langere periode gespreid zal worden, zorgen over de gevolgen van deze concentratie voor de werknemers van Achmea. In het kader van de onderhandelingen over een nieuw sociaal plan, dat deze zomer afloopt, zal nadrukkelijk rekening moeten worden gehouden met deze ontwikkelingen. U verneemt meer van ons, nadat Achmea precies heeft aangegeven hoe zij haar huisvestingsbeleid wil vormgeven.

CNV tevreden over samenwerking met Rabobank
CNV Dienstenbond is tevreden over de aangekondigde samenwerking tussen Achmea en Rabobank. Na een zeer lange verlovingstijd hebben twee grote coöperaties, in een tijd waar schaalvergroting aan de orde van de dag is, elkaar gevonden. Dat is bijzonder. Het zijn twee dezelfde soort bedrijven met een zelfde soort cultuur en volwassen arbeidsverhoudingen.

Vertrouwen
Het feit dat Achmea nu ziektepolissen via Rabobankkantoren en Interpolis gaat afzetten, is bijzonder. Er spreekt vertrouwen uit. Zeker gezien het feit dat Rabobankpersoneel nu ook onder ziektepolissen van Achmea Zilveren Kruis gaat vallen. Voor de werknemers van Achmea en Rabobank is de samenwerking een goede ontwikkeling, want zo ontstaat er een nog bredere financiële dienstverlener. De CNV Dienstenbond heeft wel een beroep gedaan op Achmea om pro-actief na te denken over het HR-beleid bij een eventuele verdere samenwerking met de Rabobank, met als doel het voorkomen van pijnlijke reorganisaties en ruimere ontwikkelingsmogelijkheden voor de medewerkers van zowel Achmea als de Rabobank. Achmea heeft aangegeven daar t.z.t. samen met de bonden over na te willen denken.

Grote aantal herplaatsers baart zorgen
De CNV Dienstenbond begint zich zorgen te maken over de het grote aantal herplaatsers dat nog geen interne of externe nieuwe werkplek heeft gevonden (ruim 200) in relatie tot de verslechterende interne en externe arbeidsmarkt. Ook neemt het aantal medewerkers dat aan het einde van de herplaatsingsperiode wordt ontslagen de laatste maanden wat sterker toe (tot en met februari 2004 68). Anderzijds neemt het aantal extern herplaatste medewerkers ook toe (110) en zijn ruim 300 herplaatsingskandidaten intern herplaatst. De CNV Dienstenbond wil graag de vinger aan de pols houden en u oproepen negatieve ervaringen met de uitvoering van het sociaal plan of het ATC aan ons te melden. Verder kunt u voor ondersteuning ook altijd een beroep op ons doen.

Niet bestaande functies bij Zilveren Kruis
De CNV Dienstenbond heeft recent enkele signalen gekregen dat er binnen Zilveren Kruis medewerkers al enkele jaren in functies werkzaam zijn die officieel niet blijken te bestaan. Dit is recent gebleken toen alle functies weer eens tegen het licht zijn gehouden. Mocht u hiermee te maken krijgen en negatieve gevolgen hiervan ondervinden dan roepen wij u op contact met ons op te nemen. Daarmee krijgen wij een beeld van wat er precies aan de hand is en kunnen wij u zo nodig verder ondersteunen. Mocht dit bij andere onderdelen van Achmea aan de orde zijn dan horen wij dat graag.

Reacties stemming CAO
De CNV Dienstenbond heeft bij de stemming over het eindbod voor de nieuwe Achmea CAO veel reacties gehad van leden. De stemming heeft, zoals u weet, geleid tot aanvaarding van het eindbod, maar het leek ons goed Achmea ook op de hoogte te stellen van alle reacties die het CNV heeft ontvangen. Daarom hebben wij alle reacties geanonimiseerd aan Achmea aangeboden. Daarmee weet Achmea wat er onder de leden de CNV Dienstenbond leeft en is zij ook op de hoogte van de onvrede die geuit is rond de totstandkoming van de CAO.

Vragen?
Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met opnemen met bestuurder Jeroen Warnaar, tel: (055)5772640 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl.