Dienstenbond CNV

Aldi wijzigt plannen na tussenkomst CNV Dienstenbond 05-03-2004

PERSBERICHT

De door CNV Dienstenbond aangespannen rechtszaak tegen Aldi die drie jaar heeft gespeeld, begint vruchten af te werpen. De Aldi in Drachten komt terug op een eerder gedaan voorstel aan chauffeurs om overuren te wijzigen na tussenkomst van CNV Dienstenbond. Aldi negeerde eerder consequent CAO en Arbeidstijdenwet en is daarvoor 10 februari door de rechter op de vingers getikt. Filiaalleiders maakten structureel werkweken van 45 uur, terwijl de CAO 40 uur met ATV-dagen voorschrijft.

Het voorbeeld uit Drachten laat zien dat Aldi nu wel CAO en Arbeidstijdenwet naleeft. Aan chauffeurs werd een nieuwe berekeningswijze van overuren voorgesteld. Daarop vroegen de chauffeurs of ze deze zaak konden voorleggen aan de bond om te bezien of dit een correcte uitleg van de CAO is.
CNV Dienstenbondbestuurder Gert-Jan Seffinga: 'Als bond constateerden wij dat dit voorstel niet klopt met wat in de CAO is afgesproken. Ik heb met Aldi Drachten gebeld en geadviseerd te overleggen met werkgeversvereniging VGL. Later werd mij teruggemeld dat Aldi dit beter in de CAO moet gaan regelen. De supermarkt blijft dus bij de oude methode en gaat het nieuwe voorstel inbrengen aan de CAO-onderhandelingstafel. In de oude situatie van voor de rechtszaak zou Aldi de plannen meteen in de praktijk hebben gebracht, dus we boeken vooruitgang', aldus de CNV-vakbondsman.

Aletta Bulsink is de bestuurder die de zaak van het niet naleven van de Arbeidstijdenwet drie jaar geleden aanhangig heeft gemaakt en 10 februari door het Gerechtshof in Arnhem in het gelijk werd gesteld. 'Dit is een duidelijk voorbeeld van wat het effect is van de rechtszaak op de manier waarop Aldi ons nu benadert. Ze overleggen nu met ons. Een rechtszaak winnen is één, maar vervolgens komt het aan op naleving van de CAO. De rechter heeft heel duidelijk gesteld dat kunstgrepen om de CAO buiten werking te stellen in Nederland niet getolereerd worden. Als CNV Dienstenbond zullen we Aldi helpen zich aan deze afspraak te houden!', zo besluit Bulsink vastberaden na een drie jaar lange strijd.