Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond voorziet onverantwoorde verslechteringen na opschorten overleg supermarkt-CAO
05-03-2004

PERSBERICHT

Het CAO-overleg tussen bonden, werkgeversvereniging VGL (Vereniging Grootwinkelbedrijven Levensmiddelen) en de zelfstandige ondernemers verenigd in het Vakcentrum Levensmiddelen is opgeschort. CNV Dienstenbond voorziet onverantwoorde verslechteringen na opschorten van dit overleg over de supermarkt-CAO.

Vakbondsbestuurder Richard Leloux: 'De werkgevers snijden zichzelf in de vingers. In supermarkten moet dringend iets gedaan worden aan kwaliteitsverbetering op het gebied van veiligheid, bezettingsgraad, opleidingen en zeggenschap over vakantie-uren en ADV. Er heerst veel onvrede. De onveiligheid in supermarkten is aan de orde van de dag. Door niet in te gaan op ons voorstel laten werkgevers blijken hun werknemers niet serieus te nemen. Je kunt niet ongestraft al deze kwaliteitszaken over de rug van de werknemer uitrollen'.

Het voorstel van werkgeverszijde was de huidige CAO ongewijzigd voort te laten duren voor een jaar. CNV Dienstenbond had ingezet op met name immateriële punten, ofwel verbetering van de kwaliteit van werken. Werkgevers willen nu pas in mei verder praten. Zij komen dan met een voorstel waarin zaken als kwaliteitswensen van bonden, reeds gemaakte afspraken over bijvoorbeeld pensioen en afspraken voortvloeiend uit het Najaarsakkoord allemaal verrekend zijn. 'Dit kapitaliseren en verrekenen van materiële en immateriële kwesties leidt tot een onverantwoord pakket verslechteringsvoorstellen', zo voorspelt Leloux. 'Nog meer onrust op de werkvloer is niet onze wens'. Gezien de vele gespreksonderwerpen had hij eerder overleg in maart/april ook gepaster gevonden, zoals aanvankelijk ook was gepland. CNV Dienstenbond blijft de weg van het overleg zoeken.