Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Geen twijfel over kwaliteit onderzoeken PBC

Dorothée van Kempen
070 370 4867

4427
05.03.04

GEEN TWIJFEL OVER KWALITEIT ONDERZOEKEN PBC

Er is geen aanleiding te twijfelen aan de kwaliteit van de psychiatrische onderzoeken van het Pieter Baan Centrum (PBC). De werkwijze van het PBC is niet onwettig. Deze conclusie valt ook niet af te leiden uit het tussenvonnis dat de Rotterdamse rechtbank op 16 februari heeft gewezen. Het tussenvonnis gaat om een specifiek geval, aldus het ministerie van Justitie. De rechtbank is in het onderhavige geval van mening dat de supervisor niet met één verificatieonderzoekgesprek had mogen volstaan en gelastte een nieuw psychiatrisch onderzoek.

Het Pieter Baan Centrum is de forensisch psychiatrische observatiekliniek van Justitie. Verdachten worden door de rechter-commissaris in het PBC geplaatst om te laten onderzoeken of er ten tijde van het ten laste gelegde sprake geweest kan zijn van effecten van een eventuele stoornis ten gevolge waarvan de verdacht niet of verminderd toerekeningsvatbaar geacht moet worden.

Zo'n onderzoek wordt verricht door een team dat bestaat uit een psychiater, een forensisch maatschappelijk werker, een psycholoog en een groepsleider. Het team wordt gecoördineerd door een jurist die tevens erop toeziet dat de vragen van de rechter in strafrechtelijke zin adequaat worden geïnterpreteerd en beantwoord. De rechter neemt de resultaten van het onderzoek mee in zijn overwegingen bij het uitspreken van een vonnis.

Het Pieter Baan Centrum kent één opleidingsplaats voor arts-assistenten die is geregistreerd bij de Medische Specialisten Registratie Commissie. Deze registratie vindt plaats op basis van kwalitatieve toetsing van de opleidingsomgeving. Onderwerp van die toetsing is ook de kwaliteit van de supervisie. Een arts-assistent is een arts die in de laatste fase van de specialisatie tot psychiater verkeert. Arts-assistenten zijn onderzoeksbevoegd. Voor het verrichten van forensisch diagnostisch onderzoek dient de arts-assistent supervisie te krijgen van een senior forensisch psychiater.

De supervisor volgt het onderzoek van de arts-assistent op de voet, neemt deel aan alle team-overleggen waarin de bevindingen van alle onderzoekers over een verdachte worden uitgewisseld en spreekt ook zelf met de verdachte. Daarenboven vergewist de supervisor zich ervan of de diagnostische bevindingen van de arts-assistent ook door deze supervisor zelf bij de verdachte worden waargenomen. De regels betreffende supervisie zijn door het PBC vastgelegd en besproken met de Medisch Specialisten Registratie Commissie.


-------------

05 mrt 04 13:41