Politie Friesland

Politieberichten van 5 maart (07.00 - 13.00)

Fryslân 05-03-2004 - Voor verdere informatie kan op werkdagen van 07.00 - 15.00 uur contact gezocht worden via het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 - 8844.

Bolsward: onderzoek jeugd afgerond
Vanaf de kerstvakantie tot begin februari 2004 zijn, in verschillende samenstellingen, vernielingen gepleegd in de omgeving van basisschool De Bron aan De Blink. Zo zijn banken vernield op het schoolplein en afvalbakken opgeblazen met zwaar vuurwerk. Dit vuurwerk was door een van de ouders verstrekt. De politie heeft een gesprek met deze ouders gevoerd.
Ook is een touw gespannen over het fietspad Het Schoolpad waardoor een 14-jarige fietser uit Bolsward op 19 of 21 januari, in de vroege avond, hard van de fiets gevallen is. Dit touwspannen heeft in ieder geval tweemaal plaatsgevonden. Met name dit voorval had erg slecht af kunnen lopen en zwaar letsel was beslist niet uitgesloten geweest. De zaak kwam aan het rollen nadat een van de verdachten over een bedreiging werd gehoord
op het politiebureau. Verschillende ouders maakten zich al zorgen over de samenstelling van de groep en waren bang dat er dingen zouden gebeuren die niet door de beugel konden. Hierop zijn 8 verdachten, in de leeftijd van 12 15 jaar, allen woonachtig in Bolsward, gehoord. De totale schade bedraagt ongeveer 600 euro en zal door de verdachten moeten worden vergoed. Verder is de zaak overgedragen aan het openbaar ministerie die begin april beslist over de manier van afdoening.

Wâldwei/Warten: aanrijding met letsel
Vrijdag om 07.10 uur reed een vrachtwagen, bestuurd door een 18-jarige inwoner van Easterein, over de Wâldwei, gaande in de richting van Leeuwarden. Volgens getuigen reed de man op enig moment circa anderhalve meter op de baan voor het tegemoetkomende verkeer, vanuit de richting Leeuwarden. Een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 57-jarige inwoner van Stiens, kon voorkomen dat hij op de vrachtwagen botste, wel raakte deze auto daardoor in de sloot. Hierna werd een auto, bestuurd door een 58-jarige inwoner van Leeuwarden, door de vrachtwagen in de flank geraakt. De man raakte in zijn voertuig beklemd. Het slachtoffer kon na ongeveer een uur uit zijn benarde positie worden bevrijd en per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De Wâldwei is door Rijkswaterstaat, in samenwerking met de politie, geruime tijd, tot circa 10.30 uur, tussen Garyp en Hemriksein, afgesloten. Er werden twee brandweerwagens, een ambulance en diverse politievoertuigen (waaronder enkele motoren) ingezet. Het bureau ongevalanalyse van de Friese politie heeft het ongeval in onderzoek en wil de exacte aanleiding van het ongeval boven water krijgen.