Gemeente Breda

Persberichten

05-03-2004

Nieuwe Welstandsnota scherpt welstandsbeleid Breda aan

Met het vaststellen van het tweede deel van de Welstandsnota en het vrijgeven voor inspraak heeft Breda binnenkort een nieuwe Welstandsnota. In dit tweede gedeelte zijn gebiedsgerichte criteria gegeven voor de 26 verschillende wijken, buurten en stadsdelen van Breda. In de Welstandsnota staan de criteria en de beleidsmatige uitgangspunten waarmee de commissie welstand en monumenten (W&M) zal kunnen beoordelen of bouwaanvragen voldoen aan redelijke eisen van welstand.

In het tweede deel van de Welstandsnota zijn een aantal zaken vastgelegd voor Breda als geheel en voor elk van de wijken, buurten en stadsdelen. Dit zijn de algemene beschrijving, de beschrijving van de ruimtelijke structuur en de beschrijving van de aanwezige bebouwing en architectuur. Ook de beschrijving van de op stads-, wijk- , buurt- of stadsdeelniveau bijzondere ensembles en individuele complexen of gebouwen is in dit tweede deel opgenomen.

Voor elk van de 26 gebieden is de waardebepaling vastgelegd in welstandsniveaus. Het beschermd stadsgezicht, zoals dat door het Rijk is aangewezen, heeft in de nota de kwalificatie buitengewoon gekregen. Op verschillende plaatsen in de stad zijn gebiedsdelen die hoger van kwaliteit zijn dan de omringende gebieden, maar niet in die mate dat zij vergelijkbaar zijn met het beschermd stadsgezicht. Dit niveau is aangeduid als bijzonder. Voor de overige delen van de stad geldt het reguliere welstandsniveau.
Per gebied is ook vastgelegd en opgenomen waar sprake is ven een hoge dynamiek. In alle 26 gebieden zijn daarna de welstandscriteria vastgelegd voor de bijzondere ensembles en individu-ele complexen of gebouwen.

Gemeenten zijn verplicht om uiterlijk 1 juli 2004 een nieuwe Welstandsnota vast te stellen op basis van de laatste wijzigingen van de Woningwet. Deze nieuwe Woningwet bepaalt dat voor de welstands-beoordeling criteria nodig zijn aan de hand waarvan bouwplannen beoordeeld kunnen worden. De nieuwe welstandsnota betekent geen wijziging van het welstandsbeleid in de gemeente, maar wel een aanscherping en verbetering daarvan.

Het eerste deel van de nieuwe Welstandsnota betreft met name de sneltoetscriteria voor veel voorkomende kleine bouwwerken die licht bouwvergunning-plichtig zijn.

Het concept van het tweede deel van de nota ligt ter visie van 8 maart tot 6 april 2004. Tijdens de inspraakperiode organiseert de gemeente een aantal informatie-avonden. Ook zal het tweede deel van de Welstandsnota te raadplegen zijn via de gemeentelijke website (www.breda.nl).

Breda, 5 maart 2004