Time : 12:10:35 PM
Date : Friday, March 05, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: illegale schapenhandel in kaart gebracht

Het Voedselagentschap heeft in het kader van het offerfeest de schapenhandel in kaart gebracht. De actie werd gecoördineerd door de Nationale Opsporingseenheid van het agentschap (NOE) en uitgevoerd in nauwe samenwerking met de verschillende Provinciale Controle-eenheden van het agentschap (PCE's). De actie verliep tijdens de maand januari over een groot gedeelte van ons grondgebied en was gericht op de aanloop naar het Offerfeest en niet tijdens de slachtactiviteiten van het Offerfeest zelf.

Tijdens deze actie, die eveneens in samenwerking verliep met de opsporingsdienst van de FOD Financiën, werden 102 locaties bezocht.

Hierbij werden vastgesteld:


- 7 inbreuken op de wet van 1952 in verband met het sluikslachten;
- 13 inbreuken op het KB van 1999 in verband met het vervoer;
- 46 inbreuken op het KB van 1996 in verband met de registratie en identificatie.

De meest voorkomende inbreuken waren:


- Inventaris (beslag) niet aanwezig en/of onvolledig
- Register (vervoer) niet aanwezig en/of onvolledig
- Sluikslachting

- Geen handelsdocumenten: geen traceerbaarheid
- Substitutie oormerken

Er werden 28 waarschuwingen geformuleerd, 21 PV's werden opgemaakt terwijl in 9 gevallen verdere opvolging nodig is. Slechts in 36 plaatsen verliep alles reglementair.

De actie heeft een duidelijk en niet te miskennen preventief effect gehad. Om die reden zal door middel van maandelijkse bezoeken en controles voor een opvolging gezorgd worden. Op deze wijze kunnen illegale praktijken in de schapenhandel en sluikslachtingen verder in kaart gebracht en beteugeld worden. In de periode juni ­ juli 2004 zal er op basis van deze nieuwe informatie een nieuwe evaluatie gemaakt worden zodat daarna de voorbereiding kan gebeuren voor het Offerfeest in 2005.

Tijdens de opvolging zal NOE in samenwerking met de betrokken EU-lidstaten ruime aandacht besteden aan de intracommunautaire leveringen. Doel is om na te gaan of van alle leveringen meldingen worden gedaan in het europees geïnformatiseerd netwerk dat de verplaatsingen van nutsdieren meldt en of er voor elke levering een gezondheidscertificaat opgemaakt wordt dat beantwoordt aan alle criteria. Daarnaast dienen zowel de privé-personen als de gemeentelijke besturen tijdig gesensibiliseerd te worden voor de aanvragen van een tijdelijke slachtplaats.

contactpersoon voor de pers: pascal houbaert 0475 20 66 73

URL: http://www.favv.be