Time : 11:48:21 AM
Date : Friday, March 05, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Ook fiscale aftrek voor veiligheidsinvesteringen zoals kleine plofkoffers en betaalterminals

Zelfstandigen zijn geregeld het slachtoffer van inbraken, aanvallen en agressie. De vorige federale Regering besliste, via de Programmawet van 8 april 2003, om een bijkomende fiscale aftrek toe te kennen aan zelfstandigen die investeren in de beveiliging van de beroepslokalen. Het project kwam tot stand na overleg tussen de federale overheidsdiensten Financiën en Binnenlandse Zaken. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael is voorstander van dit beleid en zet dit ook verder. Voor hem en voor de huidige regering is de bescherming van zelfstandigen een heel belangrijk thema. Met dat doel kwam het overlegplatform veilig ondernemen vandaag donderdag 4 maart opnieuw bijeen op het kabinet van Binnenlandse Zaken. Dit overleg groepeert niet alleen de bevoegde overheidsdiensten, maar ook de betrokken sectoren zoals Unizo, LVZ en andere beroepsgroepen..

Het doel is zelfstandigen te responsabiliseren in de strijd tegen criminele fenomenen. Zelfstandigen die hiervoor de gepaste inspanningen doen, onder de vorm van investeringen in beveiliging, krijgen in ruil een bijkomende fiscale aftrek.

Vorig jaar trad het systeem in werking. Om de kwaliteit van de gedane investeringen te verzekeren werd een procedure uitgewerkt, waarbij aanbevelingen en goedkeuringen moesten worden afgeleverd door technopreventie-adviseurs, erkend door de minister van Binnenlandse Zaken.

In die vorm betekende de procedure veel administratief werk en dit zowel voor de zelfstandigen, die interesse hadden voor het project, als voor de technopreventief adviseurs. Bij die laatste groep gaat het meestal over politiemensen die uiteraard nog veel andere taken hebben in hun respectievelijke zones.

In samenwerking met de Federale Overheidsdienst Financiën werd daarom een nieuwe procedure ontwikkeld en vandaag ook goedgekeurd door het overlegplatvorm, die de administratieve verplichtingen aanzienlijk moet vereenvoudigen. Om op nationaal niveau te streven naar eenvormigheid in de adviezen, werd een veiligheidscharter voor zelfstandigen ontwikkeld. Het gaat over een basispakket van integrale maatregelen, dat garant moet staan voor een coherente, eenvormige en eenvoudige procedure. De aanbevelingen zijn ook geënt op criteria die de verzekeringsmaatschappijen hanteren. Bovendien is het opzet van het veiligheidscharter het afsluiten van een meerjarig convenant met de zelfstandige ondernemer. De zelfstandige heeft, via het charter, de mogelijkheid investeringen te spreiden over meerdere jaren. Tenslotte wordt voorzien in een soepele overgang tussen het bestaande en het nieuwe systeem.

De nieuwe procedure verloopt via de website van de Algemene Directie Veiligheids- en Preventiebeleid, www.vps.fgov.be, die vanaf 1 april actief is. Op deze website zullen alle betrokkenen, zowel de zelfstandigen als de technopreventie-adviseurs, de nodige informatie vinden.

In het veiligheidscharter wordt ook de lijst van toegestane investeringen uitgebreid. Zo worden bijvoorbeeld de kleinere versie van de klassieke "plofkoffer" en de betaalterminals opgenomen. Dat betekent dat voor de aankoop van dergelijke apparaten kan genoten worden van een verhoogde fiscale aftrek.

Met de ontwikkeling van het veiligheidscharter hoopt minister van Binnenlandse Zaken Dewael goede resultaten te boeken in de strijd tegen criminaliteit ten aanzien van zelfstandigen.

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41
Greet Geypen 0479/39.58.17