ARTSEN ZONDER GRENZEN

Merck & Co verbreekt belofte en dupeert ontwikkelingslanden

Artsen zonder Grenzen roept op tot onmiddellijke prijsverlaging en registratie van aidsremmer Efavirenz

New York/Genève, 5 maart 2004; Ruim zestien maanden geleden kondigde het internationale farmaceutische bedrijf Merck & Co aan de prijs van haar eerstelijns aidsremmer Stocrin (Efavirenz, EFV) voor ontwikkelingslanden te verlagen tot minder dan $1 per dag. Tot op heden is hiervan niets terechtgekomen, aldus de internationale medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. EFV is één van de antiretrovirale medicijnen die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt voor de eerstelijnsbehandeling van HIV/aidspatiënten. Het is een essentieel onderdeel van de antiretrovirale combinatietherapie, in het bijzonder voor patiënten die besmet zijn met zowel HIV als tuberculose.
Het aanbieden van medicijnen tegen lagere prijzen heeft alleen zin als deze medicijnen snel worden geregistreerd in de landen waarvoor het aanbod is bedoeld. Dankzij de 600 mg-formulering van EFV hoeven patiënten per dag in plaats van drie 200 mg-capsules nog maar één 600 mg-capsule in te nemen. In landen met een laag tot middelhoog inkomen, zoals Zuid-Afrika, Malawi en Nigeria, heeft Merck deze gebruiksvriendelijke capsules echter nog steeds niet laten registreren, wat betekent dat HIV/aidspatiënten in deze landen er geen gebruik van kunnen maken. Bovendien heeft Merck de prijs van de 200 mg-capsules, die algemeen beschikbaar zijn, niet verlaagd. Het bedrijf weigert voor ontwikkelingslanden één prijs te hanteren voor een dagelijkse dosis EFV, ongeacht of deze wordt toegediend in de vorm van drie 200 mg-capsules of één 600 mg-capsule. In de Verenigde Staten en Europa daarentegen betalen HIV/aidspatiënten voor beide formuleringen wel dezelfde prijs. Nu zijn HIV-/aidspatiënten in ontwikkelingslanden die worden behandeld met EFV verplicht drie 200 mg-capsules in te nemen, tegen een prijs die 44% hoger ligt dan de door Merck beloofde prijs.
Artsen zonder Grenzen eist dat Merck de prijs van de 200 mg-capsules onmiddellijk verlaagt tot $0,32 per stuk, zodat de kosten van een behandeling overeenkomen met de beloofde prijs van $0,95 per dag. Daarnaast maant Artsen zonder Grenzen Merck al het noodzakelijke te doen om de 600 mg-formulering van EFV te laten registreren in ontwikkelingslanden, zoals zij heeft beloofd.
13)'Merck heeft ons misleid en een voor patiënten onacceptabele situatie gecreëerd. Het is inmiddels bijna anderhalf jaar later, maar nog steeds wordt onze HIV/aids- en tuberculosepatiënten de eenmaaldaagse formulering van EFV ontzegd die hun leven eenvoudiger zal maken en kan bijdragen aan een betere adherentie. We zijn het wachten beu', zegt Dr. Eric Goemaere, missiehoofd voor Artsen zonder Grenzen in Zuid Afrika. 'Het werkelijke probleem ligt in het feit dat EFV amper generieke concurrenten heeft. Hierdoor kan Merck zonder verdere gevolgen hoge prijzen hanteren en de registratie vertragen. Vanwege de hoge prevalentie van tuberculose onder seropositieve mensen in Zuid Afrika moeten we dit medicijn wel gebruiken, maar het is drie keer zo duur als het andere eerstelijnsmedicijn in deze klasse, dat wel in generieke vorm verkrijgbaar is.'
Destijds kondigden Merck en haar marketingpartners de prijsverlaging aan ter gelegenheid van de lancering van de 600 mg-capsule in de Verenigde Staten en Europa. 'Het lijkt er verdacht veel op dat het Merck alleen te doen was om de aandacht en het vergroten van haar marktaandeel in rijke landen' stelt Ellen 't Hoen, hoofd van de door Artsen zonder Grenzen gelanceerde campagne Recht op Onmisbare Medicijnen. 'Als Merck daadwerkelijk de intentie had gehad de verkrijgbaarheid van EFV in ontwikkelingslanden te verbeteren, dan had zij direct na de aankondiging de 600 mg-capsule laten registreren en de prijs van de 200 mg-capsule verlaagd. We roepen Merck op schoon schip te maken en de prijs van de 200 mg-capsule, die algemeen beschikbaar is, direct te verlagen'.
Opmerking voor de redactie: in oktober 2002 kondigde Merck een prijsverlaging aan voor de 600 mg-formulering van EFV, waardoor de prijs daalde tot $346,75 per persoon per jaar ($0,95 per capsule). In het persbericht van Merck stond dat deze prijs zou gelden voor landen met een lage of middelhoge Human Development Index (HDI) en een HIV-prevalentie onder volwassenen van 1% of hoger. Landen met een middelhoge HDI en een HIV-prevalentie onder volwassenen van minder dan
1% werd de 600 mg-capsule beloofd voor $767 per persoon per jaar ($2,10 per capsule).
Artsen zonder Grenzen biedt antiretrovirale therapie aan meer dan 11.000 HIV/aidspatiënten in meer dan 20 landen in Afrika, Azië, Latijns Amerika en Oost-Europa.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling persvoorlichting op 020-5208776 of 06-54394727

www.artsenzondergrenzen.nl


05 mrt 04 14:08