CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 4 maart 2004
Bijzonder onderwijs nog steeds actueel

De CDA-fractie organiseerde onlangs een mini-debat over het belang van bijzonder onderwijs. Aanleiding voor dit debat is de aanhoudende discussie over het wel of niet afschaffen van deze vorm van onderwijs, die op verschillende plaatsen in het land, maar ook in Rotterdam, wordt gevoerd.

Woordvoerder onderwijs Alaattin Erdal, ontving een tiental gasten. Speciale gast voor deze gelegenheid was de voorzitter van het ISBO (de overkoepelende organisatie voor islamitisch onderwijs), Saïd Benayad. Een discussie die voor de aanwezigen veel belangrijker is dan een discussie over bijzonder onderwijs, is de discussie over de rol van het onderwijs in het algemeen. De discussie over bijzonder vs. openbaar onderwijs polariseert. Daar mag je scholen niet voor gebruiken. We moeten veel meer kijken naar wat we van ons Nederlandse onderwijs in het algemeen verwachten. Wat betekent het onderwijs voor de wijk? Scholen moeten veel meer dan nu het geval is, een afspiegeling gaan worden van de wijk. En dat betekent dat scholen soms ook gewoon zwarte scholen moeten kunnen zijn.

Na een boeiende open discussie concludeerden de aanwezigen dat bijzonder onderwijs nog steeds actueel is en dat we deze verworvenheid uit de Grondwet moeten en zullen blijven koesteren.