Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
5 maart 2004

ADVIESCOMMISSIE OVER ICT BIJ RAMPENBESTRIJDING

Een speciale commissie zal binnen een jaar met een advies komen om de ICT-voorzieningen bij de rampenbestrijding op een hoger peil te brengen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het instellen van de Adviescommissie Coördinatie ICT Rampenbestrijding. Voorzitter wordt drs. L.M.L.H.A. (Loek) Hermans.
Tijdens de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam, en uit onderzoeken van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, bleek dat er veel te verbeteren is aan de informatie- en communicatievoorzieningen bij de rampenbestrijding. De voorzieningen van de verschillende hulpverleningsdiensten hebben nog niet het gewenste niveau, er bestaan geen eenduidige landelijke en regionale richtlijnen voor ICT en er is ook geen sprake van standaardisering in ICT-systemen (behalve C2000 en GMS). Door versnipperde lokale en regionale ontwikkelingen ontstaat zonder landelijke sturing geen eenheid. De Adviescommissie Coördinatie ICT Rampenbestrijding moet daar voor zorgen, door voor 1 april 2005 een plan te maken om de ICT-voorzieningen in de rampenbestrijding te verbeteren.
Commissievoorzitter Hermans is voorzitter van MKB-Nederland en was eerder onder meer burgemeester van Zwolle, Commissaris van de Koningin in Friesland en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De andere leden zijn:
- ing. C. (Kees) te Boekhorst, regionaal commandant Brandweer Amsterdam e.o.;
- F.P. (Fup) Goudswaard, korpschef politieregio Zeeland;
- mw. P.C. (Pauline) Krikke, burgemeester van Arnhem;
- J. (Jac) Rooijmans, regionaal brandweercommandant Zuidoost-Brabant;
- mr. B.J. (Boele) Staal, Commissaris van de Koningin in Utrecht;
- mr. W.P.M. (Willem) Urlings, burgemeester van Hoogeveen;
- P. (Paul) van der Velpen, regionaal geneeskundig functionaris, regio Brabant Noord. RVD, 05.03.2004