Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
5 maart 2004

AANSCHERPING GEZINSVORMING

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met een wijziging van het Vreemdelingenbesluit 2000. Met het besluit wordt het beleid ten aanzien van gezinsvorming aangescherpt door de leeftijdsgrens te verhogen van 18 naar 21 jaar en door een inkomenseis te stellen van 120% van het minimumloon alvorens men een (huwelijks)partner uit het buitenland kan laten overkomen naar Nederland. Met deze maatregelen wordt uitvoering gegeven aan het Hoofdlijnenakkoord.

De regering acht het in verband met de achterblijvende inburgering en het niet onbeperkte maatschappelijke draagvlak voor de opneming van nieuwe migranten noodzakelijk om binnen de grenzen van het internationale recht een terughoudender gezinsmigratiebeleid te voeren. Om gezinsvorming te combineren met goede integratie zijn daarom aanvullende vereisten gesteld, zoals een leeftijdsgrens van 21 jaar en een inkomenseis van 120% van het wettelijk minimumloon. De leeftijdsgrens van 21 jaar geldt zowel ten aanzien van de in Nederland verblijvende partner als ten aanzien van de migrerende partner.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad. RVD, 05.03.2004