Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
5 maart 2004

WIJZIGING BESLUIT GESLACHTSNAAMSWIJZIGING

Voor kinderen die naast de Nederlandse nationaliteit de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie hebben, kan wijziging van de geslachtsnaam worden gevraagd in de naam die zij volgens het recht van die andere staat hebben. Dat is de kern van een wijziging van het Besluit geslachtsnaamswijziging waarmee de ministerraad op voorstel van minister Donner van Justitie heeft ingestemd.

De voorgenomen wijziging is gebaseerd op een uitspraak van 2 oktober 2003 van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. In een geschil met België oordeelde het Hof dat de bepalingen over het discriminatieverbod op grond van nationaliteit en het burgerschap van de Unie meebrengen dat, als kinderen naast de nationaliteit van de EG-lidstaat waar zij verblijven, de nationaliteit van een andere EG-lidstaat bezitten, het mogelijk moet zijn hun geslachtsnaam te doen wijzigen in de afwijkende naam die zij naar het recht van de andere lidstaat zouden hebben.

De naamstelsels van landen zoals Spanje en Portugal wijken in belangrijke mate af van het Nederlandse. Wordt een kind in Nederland geboren en heeft het zowel de Nederlandse als de Spaanse nationaliteit, dan wordt de naam naar Nederlands recht vastgesteld. Het krijgt dan de naam van de vader, tenzij (voor het eerste kind) is gekozen voor de naam van de moeder. Eenzelfde kind zou naar Spaans recht een samengestelde naam krijgen, bestaande uit het eerste deel van de naam van de vader en het eerste deel van de naam van de moeder. De nu voorgestelde bepaling voorziet in de mogelijkheid om de in Nederland toegekende naam te laten wijzigen in de naam naar Spaans recht.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad. RVD, 05.03.2004