Productschap Diervoeder

05/03/2004

Afvalstoffenproblematiek: de stand van zaken

Bijproducten afkomstig uit de levensmiddelen-, fermentatie- en pharmaceutische industrie zijn waardevolle grondstoffen voor de diervoederindustrie en de veehouderij. Volgens de kaderrichtlijn Afvalstoffen (75/442/EEG, gewijzigd bij richtlijn 91/156/EEG), het Landelijk Afvalbeheerplan 2002-2012 en de jurisprudentie van het Europese Hof worden deze zelfde bijproducten echter ook als afvalstoffen bestempeld.

Dit kan tot tal van problemen in de praktijk leiden. Vanwege de onduidelijkheid m.b.t. de status van een product, betreft het een afvalstof of (dier-)voedermiddel, is het ook niet duidelijk onder welke wettelijke regime en toezichthoudende instantie een product/bedrijf valt, milieuwetgeving en/of diervoederwetgeving. Daarnaast geldt dat het binnen de huidige opzet van de GMP regeling niet mogelijk is om producten die, al dan niet ten onrechte, als afvalstof bestempeld zijn, te verwerken in diervoeder. Ondanks dat het gaat om hoogwaardige producten die sinds jaar en dag de bestemming diervoeder krijgen

Over deze problematiek heeft het Productschap Diervoeder overleg gevoerd met de minister van Landbouw. Afgesproken is een werkgroep te starten waarin zowel vertegenwoordigers van het diervoederbedrijfsleven als ook de overheid zitting hebben. De sector zal vertegenwoordigd worden door Nevedi, OPNV, het Comité van Graanhandelaren en het Productschap Diervoeder. De vertegenwoordiging van de overheid zal bestaan uit de ministeries van VROM, LNV en VWS.

De werkgroep zal zich buigen over mogelijke oplossingsrichtingen en de voor en nadelen waarna vervolgens een advies geformuleerd zal worden. De werkgroep zal begin maart van start gaan. De verwachting is dat de werkgroep eind juni een adviesrapportage oplevert.