Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie over installatie WTO-gentechpanel: 'VS dwingt wereld gentech te eten'

Amsterdam, 5 maart 2004 --- 'Arrogant,' zo betitelen Milieudefensie en haar zusterorganisaties van Friends of the Earth de onbuigzaamheid van de VS in het conflict bij de WTO over toelating van genetisch gemanipuleerde producten. Vandaag heeft de WTO een panel ingesteld dat moet oordelen of de weigering van Europa om geen nieuw gentechvoedsel toe te laten rechtmatig is. Als de VS gelijk krijgt, dan is er geen enkele rem meer op de wereldwijde verspreiding van gentechproducten, zo vrezen de organisaties.

'De WTO is een handelsorganisatie die geen enkele waarde hecht aan belangen als milieu en voedselveiligheid,' stelt Anne van Schaik van Milieudefensie. Dat blijkt ook uit de samenstelling van het gentechpanel met de handelsdiplomaten Mohan Kumar, Akio Shimizu en voorzitter Christian Häberli. 'Zij zullen niet kijken naar de gevolgen van gentech producten voor milieu, landbouw en gezondheid. De WTO moet daarom met zijn handen van ons etensbord blijven,' aldus Van Schaik.

Milieudefensie vindt het onverteerbaar dat het panel op basis van geheim bewijsmateriaal zijn oordeel zal vormen. Van Schaik: 'De geheimzinnigheid en gebrek aan transparantie maken de WTO tot een ondemocratische organisatie. De WTO laat zich door de VS gebruiken om de wereld te dwingen gentechvoedsel te eten.' Als de EU gentechproducten gaat toelaten vanwege deze klacht, wordt het ook voor landen uit het Zuiden vrijwel onmogelijk om gentechproducten te weigeren. 'De Europese Commissie moet daarom weerstand bieden tegen het agressieve VS-beleid.'

De VS, Canada en Argentinië begonnen met de klacht op 13 mei 2003. Volgens deze landen is het moratorium van genetisch gemanipuleerde producten in Europa schadelijk voor hun boeren. De verwachting is dat eind 2004 het panel een uitspraak zal doen. Waarschijnlijk gaat een van beide partijen in beroep, zodat het uiteindelijke oordeel pas volgend jaar wordt verwacht. Als Europa verliest, dan moet zij of hoge boetes betalen in de vorm van handelssancties, of meer gentechvoedsel op de markt toestaan.

Tienduizenden mensen en internationale organisaties, die in totaal 35 miljoen mensen vertegenwoordigen, hebben inmiddels bezwaar gemaakt tegen de VS-klacht. Zij hebben een 'tegenklacht' getekend waarin de WTO wordt opgeroepen de gentechklacht niet in behandeling te nemen. De komende maanden vraagt Milieudefensie, samen met dertien andere organisaties, burgers de tegenklacht mee te ondertekenen. Voor de zomer worden de tegenklachten aangeboden aan de WTO-directeur-generaal in Geneve.