Algemene Inspectiedienst (AID)

AID neemt vangkooien in beslag bij duivenhouder Kerkrade, 4 maart 2004

Afgelopen week heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) in samenwerking met de veldpolitie Utrecht bij een gerichte controle proces-verbaal opgemaakt tegen een inwoner van de stad Utrecht. De man had op het dak van een bedrijfspand twee vangkooien vangklaar opgesteld met de bedoeling roofvogels te vangen. Deze twee vangkooien werden in beslag genomen. Een derde vangkooi die al eerder werd gebruikt, is eveneens in beslag genomen. Tegen de verdachte man is proces-verbaal opgemaakt ter zake overtreding van de Flora- en faunawet. De man die op hetzelfde dak een groot aantal wedstrijdduiven houdt, wilde op deze manier zijn dieren beschermen.

In twee vangkooien trof de AID en de politie diverse kadavers van duiven en een levende sierduif als lokaas aan. Eenmaal in de vangkooi hebben de roofvogels geen kans meer te ontsnappen. De derde vangkooi die werd aangetroffen, betrof een kooi met daarin rechtopstaande, aangescherpte stalen pennen. Bij dit verboden vangmiddel vliegt de roofvogel zich dood, wanneer hij zijn prooi probeert te verschalken.

Of de man op deze wijze al roofvogels had gevangen is niet bekend. De verdachte verklaarde op advies van collega-duivenhouders te hebben gehandeld.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.