Wereld Natuur Fonds Nederland

Indonesië zegt bescherming van 1 miljoen hectare bos toe

Betere bescherming leefgebied tijgers, olifanten en orang-oetans stap dichterbij

De Indonesische regering heeft vandaag tijdens de
Biodiversiteitsconferentie* in Maleisië een belangrijke belofte gedaan: de regering zal dit jaar nog zorgdragen voor bescherming van 12 bosgebieden, met een gezamenlijke omvang van ca. 1 miljoen hectare. In deze bossen leven onder andere Aziatische olifanten, Sumatraanse tijgers en orang-oetans, bedreigde soorten voor wie betere bescherming van hun leefgebied van cruciaal belang is om te kunnen overleven in het wild. Daarnaast herbergen deze gebieden een enorme biodiversiteit aan andere dieren en planten en zijn ze van grote waarde voor ruim 500 verschillende inheemse gemeenschappen. Het Wereld Natuur Fonds is zeer verheugd over het besluit en omschrijft het als een welkome stap voorwaarts richting betere bescherming van de bossen, planten en dieren die Indonesië rijk is.

Bossen Indonesië onder druk

De bossen van Indonesië staan onder grote druk door illegale houtkap en het omzetten van bos in plantages als gevolg van slecht bestuur en een gebrek aan naleving van regels. Dit alles heeft tot gevolg dat er jaarlijks naar schatting 3,6 miljoen hectare bos verloren gaat. De heer Saparjadi, als Directeur-Generaal werkzaam bij het Indonesische Ministerie van Bosbeheer, kondigde het besluit van de regering vandaag aan in Kuala Lumpur. Hij verklaarde betere bescherming van de bossen van Indonesië niet alleen te zien als een nationale aangelegenheid: Behoud van deze bossen is niet alleen van belang voor Indonesië en haar bevolking, maar ook voor de internationale gemeenschap.

Tesso Nilo en Sebangau

Tot de 12 bosgebieden die Indonesië zal aanwijzen als beschermd gebied behoren ook de voor tal van soorten belangrijke leefgebieden Tesso Nilo op Sumatra en Sebangau op Borneo. Tesso Nilo is een van de grootste overgebleven stukken laaglandbos op Sumatra. Tesso Nilo herbergt een populatie Sumatraanse tijgers en er leven in de regio naar schatting 350 Aziatische olifanten. Uit onderzoek gedaan door het Wereld Natuur Fonds blijkt bovendien dat Tesso Nilo een uitzonderlijk hoge diversiteit aan planten herbergt. Tijdens het onderzoek werden 218 verschillende plantensoorten aangetroffen op 200 m2. Toch is in deze streek al meer dan 300.000 hectare bossen omgezet in industriële plantages voor o.a. papier en palmolie sinds 1984. Vandaag de dag resteert nog maar zon 180.000 hectare. Het Wereld Natuur Fonds benadrukt dat als deze negatieve trend niet wordt gekeerd een van s werelds rijkste bossen voorgoed dreigt te verdwijnen.

Sebangu is een uniek moerasbos in het zuiden van Kalimantan (Borneo). Het gebied is ruim 600.000 hectare groot en herbergt een belangrijke populatie (enkele duizenden) orang-oetans. Daarnaast is ook dit gebied rijk aan vele andere dieren, waaronder gibbons, makaken en neusapen, en talloze vogelsoorten. Lokale Dayak gemeenschappen hebben herhaaldelijk aangedrongen op goed beheer en duurzaam gebruik van de laatste bossen in Sebangau vanwege de ecologische en spirituele waarde van het gebied.

Papieren parken

Bescherming op papier is stap één, maar ook effectief en duurzaam beheer van de gebieden is van groot belang. De regering van Indonesië zal samen met het Wereld Natuur Fonds en
andere natuurbeschermingsorganisaties zorgen voor het uitvoeren van die maatregelen die nodig zijn om het beheer van beschermde gebieden te verbeteren.

Het Wereld Natuur Fonds benadrukt het belang van samenwerking om niet alleen op papier vooruitgang te boeken: Overheden, natuurbeschermingsorganisaties en lokale gemeenschappen, maar ook de papier- en palmolie-industrie en investeerders moeten in Indonesië de handen ineen slaan om ervoor te zorgen dat deze belangrijke toezegging van de Indonesische regering ook in de praktijk effect heeft. Alleen door samen te werken kunnen we deze gebieden en hun unieke rijkdom aan dieren en planten behouden voor toekomstige generaties aldus Miriam van Gool van het Wereld Natuur Fonds.

/////////////////


* Van 9 t/m 20 februari vindt in Kuala Lumpur in Maleisië de internationale Biodiversiteitsconferentie (Convention on Biological Diversity - CoP7/CBD) plaats. Het Wereld Natuur Fonds is hier met een team internationale collegas aanwezig en zet zich in om betere bescherming van ondermeer bossen, zeegebieden en bedreigde diersoorten te realiseren.