Wereld Natuur Fonds Nederland

Verzorgde reizen naar PAN Parken in Europa

Vanaf vandaag kunnen PAN Parks reizen geboekt worden. De bestemmingen van deze reizen zijn: Fulufjället in Zweden en Oulanka in Finland. De reizen zullen liefhebbers van rust en wilde natuur aanspreken en worden verzorgd door reisbureau SNP en Trailfinders Ruiterreizen. PAN staat voor Protected Areas Network en is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en de Nederlandse Recreatie Onderneming Molecaten om een Europees netwerk van nationale parken te creëren die een hoge kwaliteit garanderen op het gebied van natuur, natuurbeheer en toerisme.

PAN Park voor natuurbescherming

De bestemmingen van de PAN Park reizen zijn wilde natuurgebieden. Toerisme is mogelijk zonder dat de natuur daaronder lijdt. Dat is gewaarborgd door het PAN Parks keurmerk. Alle onderdelen van de reis, zoals de accommodatie en de gidsen, worden verzorgd door lokale bedrijven die samenwerken met de beheerders van het natuurgebied in een PAN Parks Partners Groep. Lokale partners evenals de reisaanbieders dragen een deel van de inkomsten af aan het beheer van PAN Parken. Daarvoor sluit de reisaanbieder een contract af met de stichting PAN Parks. PAN Park is zo een middel om geld verdiend in (eco)toerisme te benutten voor het beheer van natuurgebieden. Het Wereld Natuur Fonds ziet hier een nieuw mechanisme om de toenemende druk van toerisme op natuurgebieden af te leiden door de gebieden beter in te richten en te beheren en financiele afspraken te maken met toeristische bedrijven. Met hun bezoek brengen toeristen inkomsten naar het park en naar de lokale bevolking. De lokale bevolking ziet hierdoor de waarde van het natuurgebied en zal eerder bereid zijn om dit gebied te beschermen.

PAN Parks Reizen

De reizen zijn vanaf begin maart te boeken en staan gepland voor de komende zomer. SNP organiseert reizen naar Fulufjället (8 dagen) en Oulanka (10 dagen). Beide reizen staan garant voor een 100atuurervaring waar het zien en beleven van de grote rijkdom centraal staat. Te voet of per kano kunnen de deelnemers zich onderdompelen in de soortenrijkdom. Deelnemers aan de Trailfinders-reizen kunnen te paard Fullufjallet en Oulanka doortrekken. Onder deskundige begeleiding van ervaren ruiters en met paarden die vertrouwd zijn met de ruige natuur ontdekt de deelnemer de indrukwekkende omgeving.

Vier Pan-Parken

PAN Parks is een keurmerk; een soort Michelin ster voor Europese natuurgebieden. Natuurgebieden moeten voldoen aan criteria gericht op de grootte van het park, biologische rijkdom, het natuurbeheer en het bezoekersmanagement. Eén van de voorwaarden is dat het natuurgebied minimaal 20.000 ha. groot is. Daarnaast moet het park concrete samenwerkingsovereenkomsten hebben met lokale en (inter) nationale bedrijven uit de toerismesector die voldoen aan basiscriteria van duurzaamheid. Op dit moment voldoen vier parken in Europa aan de criteria; Fulufjället in Zweden, Bieszczady in Polen, Oulanka in Finland en het Central Balkan National Park in Bulgarije. Het belangrijkste criterium om het PAN Park certificaat te verkrijgen is ruimte voor verantwoord, natuurvriendelijk toerisme. Het natuurgebied moet daarnaast natuurlijk goed beheerd worden. Toeristen zijn daarbij welkom, maar op een dusdanige wijze dat de natuur daarbij geen schade oploopt. Nederlandse parken voldoen niet aan de criteria; voornaamste oorzaak is de geringe grootte van de Nederlandse gebieden. Reizen naar Bieszczady en Central Balkan National Park zijn nog in ontwikkeling.

Reisbureau SNP en Trailfinders ruitervakanties

SNP is een Nederlandse touroperator gespecialiseerd in actieve reizen zowel binnen als buiten Europa. Deskundigheid, liefde voor de natuur, een groot enthousiasme voor de unieke reisformule en een grote keuze aan bestemmingen zijn de kenmerken van SNP. Trailfinders ruitervakanties organiseert ruitervakanties en is niet gebonden aan een eigen accommodatie. Daarom geven zij onafhankelijk advies over verschillende paardrijvakanties. De reizen van Trailfinders Ruitervakanties zijn gericht op het genieten van de natuur vanaf een paardenrug met respect voor de natuur. SNP en Trailfinder ruitervakanties steunen het werk van het Wereld Natuur Fonds en stellen jaarlijks een bepaald deel van de winst ter beschikking aan het Wereld Natuur Fonds voor de realisatie van verschillende natuurbeschermings projecten.

Schenking Op Pad

Het blad Op Pad heeft op 5 maart aan de directeur van het Wereld Natuur Fonds, de heer Niek van Heijst, een cheque van 10,856,67 Euro overhandigd. Dit bedrag komt ten goede aan de PAN-Parken. Op Pad bestond vorig jaar 20 jaar. Daarom schonk het blad aandacht aan drie goede doelen waaronder het Wereld Natuur Fonds. Nieuwe abonnees mochten aangeven aan welk goed doel Op Pad geld zou schenken.