Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar & omgeving, 5 maart 2004.

Alkmaar 05-03-2004 - 15.15 uur

Politie lost 19 woninginbraken op met aanhouding van inbreker

Alkmaar, vrijdag 5 maart 2004.

Op 8 februari 2004 heeft een oplettende buurtbewoner een woninginbreker op heterdaad betrapt in de omgeving van de Stalpaertstraat in Alkmaar. Deze buurtbewoner zag dat de inbreker zich de toegang verschafte tot de woning van de buren. Hij belde direct de politie. Die was snel ter plaatse en kon de inbreker na een korte achtervolging door de buurt aanhouden in de Koelmalaan. De verdachte gooide op zijn vlucht voor de politie nog allerlei spullen in de bosjes weg. Met deze aanhouding zijn in totaal 19 woninginbraken opgelost. Door het adequaat reageren van deze buurtbewoner en na uitgebreid onderzoek heeft de politie in totaal 19 woninginbraken in Alkmaar Zuid en in Heiloo kunnen oplossen.

Van de buit (onder andere televisies, laptop computers, fotoapparatuur) is, behalve na de inbraak op de Stalpaertstraat op 8 februari in Alkmaar, niets teruggevonden. Bij deze 19 woninginbraken is een buit weggenomen met een waarde van 26.720 euro. Naar de heler(s) van deze buit wordt een nader onderzoek ingesteld.

De inbreker is een bekende van de politie die zich de laatste jaren vermoedelijk veel bezig heeft gehouden met het inbreken in woningen. Het gaat om een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die zich ophoudt in het drugscircuit. De opbrengst van de buit werd gebruikt voor het kopen van verdovende middelen. Na zijn aanhouding is de man in verzekering gesteld en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Terugval inbraken

Ondanks dit succes blijven Alkmaar en omgeving kampen met veel diefstallen uit autos en woningen. Door hier gericht op te surveilleren is op dit moment een terugval in dit soort delicten waar te nemen in met name Alkmaar Zuid. Maar de hulp van oplettende personen zoals hierboven al omschreven, doet het oplossingspercentage van dit type zaken stijgen. Daarnaast is het van groot belang dat slachtoffers inbraken in woningen en autos melden. Bij woninginbraken stelt de recherche onderzoek in naar sporen en werkwijze van de dader(s). In het geval van deze zaak is aan de hand van onderzoek (o.a. voetsporen en DNA) bij eerdere inbraken, een verband zichtbaar geworden.

Project woning- en auto-inbraken

De politie werkt op dit moment aan een project om het aantal woning- en autoinbraken in Alkmaar op te lossen. De politie vraagt om verdachte situaties te melden via het telefoonnummer 0900-8844.

Brand in bovenwoning

Alkmaar, donderdag 4 maart 2004.

Omstreeks 15.50 uur ontstond er een middelgrote brand in een pand boven een restaurant aan de Pater Nosterstraat. Dit pand wordt gebruikt door enkele mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. De bewoners zagen kans om de 1e etage en de zolder op tijd te verlaten. De politie heeft een onderzoek ingesteld omdat het mogelijk gaat om brandstichting. Aan de hand van de eerste verklaringen werd omstreeks 20.00 uur een 40-jarige man uit Alkmaar aangehouden als verdachte van brandstichting. Hij is in verband met het nadere onderzoek ingesloten.

Hiervoor, om 17.00 uur, werd nog een 62-jarige man uit Alkmaar ter plaatse aangehouden omdat hij door een afzetting liep en niet luisterde naar de aanwijzingen van de politie. Hij werd later op de avond in vrijheid gesteld en krijgt een proces-verbaal. De man had er spijt van.

Snelheidscontrole

Heerhugowaard, donderdag 4 maart 2004.

In de middaguren werd de snelheid gecontroleerd van automobilisten op de Middenweg. Hierbij maakten de agenten gebruik van de Laserpatrol. 12 bestuurders werden aan de kant gezet en kregen een bekeuring omdat ze sneller reden dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 84 km/u.

Aanhouding na bedreiging winkelier

Alkmaar, donderdag 4 maart 2004.

Omstreeks 20.00 uur kreeg de politie de melding van een winkelier aan de Dijk dat hij zojuist bedreigd was met een mes door een 34-jarige man uit Alkmaar die bij hem voor de deur hing. De winkelier was op de man afgestapt op het moment dat deze zich met nog 5 anderen voor zijn pand ophield. Hierna was een discussie ontstaan en ontstond een schermutseling. De winkelier werd vervolgens bedreigd met een mes waarna de ondernemer een ijzeren pijp uit zijn zaak haalde. Voordat het kwam tot wapengekletter was de 34-jarige man weggelopen. Hij kon worden aangehouden en werd ingesloten. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.