Dienstenbond CNV

CAO-overleg supermarkten opgeschort
05-03-2004

Op 4 maart jongstleden heeft het tweede CAO-overleg plaatsgevonden tussen werkgevers supermarkten en CNV Dienstenbond. Zoals uit ons vorig bericht al bleek wilden de werkgevers de huidige CAO met één jaar verlengen, zonder enige wijziging. Dit was hun concrete voorstel, waarop wij moesten reageren.
Dit voorstel is door CNV Dienstenbond afgewezen!

Wij hebben aangegeven bij de werkgevers dat een aantal onderwerpen niet langer vooruitgeschoven kan worden. Met name zijn dat onderwerpen die de kwaliteit van werken betreffen, bijvoorbeeld:
-De veiligheidsdiscussie in combinatie met de minimale bezetting op de winkelvloer.

-De zeggenschap van medewerkers bij het vaststellen en opnemen van ADV en vrije uren.

-De mogelijkheid tot het volgen van opleidingen.

Ook is het belangrijk te vermelden dat het economisch in 2004 absoluut slechter gaat dan in 2003, maar de supermarktbranche draait in zijn totaliteit niet slecht. De prijzenoorlog kost marge, maar dat mag niet over uw rug uitgerold worden.

Kostenpost
Dit alles was niet bespreekbaar. Het was slikken of stikken. Wij vinden dat een onverantwoorde houding, daar uw werksituatie op niet-materiële onderwerpen wel degelijk verbetering behoeft. U als werknemer wordt daadwerkelijk gezien als kostenpost, in plaats van kapitaal. CNV Dienstenbond heeft tijdens het overleg voorgesteld om alle onderwerpen van materiële aard, ofwel datgene wat geld kost, te parkeren, danwel zwaar te vereenvoudigen.

Hoe nu verder?
Voor werkgevers was het afwijzen van hun voorstel door vakorganisaties vervolgens reden om het overleg op te schorten tot 13 mei aanstaande. Zij willen nu de tijd nemen om een pakket verslechteringsvoorstellen te gaan samenstellen. Daarbij zullen werkgevers al onze voorstellen beoordelen op kosten, de kosten van de nieuwe pensioenregeling worden meegenomen en de uitkomsten van het najaarsoverleg zullen allemaal verwerkt gaan worden in een verslechteringspakket. U begrijpt dat wij deze insteek onbegrijpelijk vinden. Niettemin hebben vakorganisaties aangegeven dat de diverse overlegdata die in maart en april al in de agenda stonden, ook in de agenda vrij gehouden worden. Wij zoeken nadrukkelijk het overleg, alleen zijn daar twee partijen voor nodig.

Zie ook ons persbericht:
CNV Dienstenbond voorziet onverantwoorde verslechteringen na opschorten overleg supermarkt-CAO

Vragen?
Mocht u vragen of opmerkingen hebben, neemt u dan gerust contact op met bestuurder Richard Leloux, tel (023)5670615 of email: r.leloux@cnvdibo.nl. Is uw collega nog geen lid? Uit het bovenstaande blijkt dat het zeer zinvol is dat ook uw collega zich realiseert dat het belangrijk is lid te worden van CNV Dienstenbond.