Gemeente Den Haag

maart 2004
Metamorfose voor Sociaal Restaurant 'in den vettuh règâh' (5 maart)

Op vrijdag 5 maart geeft wethouder Hilhorst het startsein voor twee verbouwingen in Transvaal, een wijk in het centrum van Den Haag. Hier wordt de komende jaren op grote schaal gewerkt aan de verbetering van de fysieke, economische en sociale situatie waarin de wijk zich bevindt.

Sinds een half jaar is in Transvaal het Sociaal Restaurant 'in den vettuh règâh' gevestigd. Het restaurant biedt voor EUR 3,50 een gezonde maaltijd aan mensen die om wat voor reden dan ook niet meer voor zichzelf kunnen koken. Het restaurant is een initiatief van een aantal wijkbewoners en wordt met veel enthousiasme door vrijwilligers gerund. En met succes. Het is drie dagen per week open, biedt plaats aan 30 personen en zit elke avond vol. Ook halen er gemiddeld zo'n 20 mensen per dag een maaltijd af.

Vanwege het succes en de sociale functie die 'in den vettuh règâh' in de wijk vervult, heeft de gemeente besloten het pand waarin het restaurant gevestigd is aan te kopen en op te laten knappen. Het restaurant op de begane grond wordt aangepast waardoor het in de toekomst plaats biedt aan 60 personen. Daarnaast worden op de eerste en tweede etage acht zelfstandige woonunits gerealiseerd.

Tegelijkertijd start een paar panden verderop de verbouwing t.b.v. het centrale informatiepunt voor de wijk Transvaal. Het wordt de thuisbasis voor de verschillende organisaties die zich inzetten voor de wijkverbetering en de leefbaarheid in Transvaal. Het onlangs opgerichte Team Transvaal gaat hier kantoor houden. Zij zetten zich in voor het schoon heel en veilig houden van de wijk. Daarnaast wordt het informatiepunt de plek waar de Gemeente de maatregelen uit het wijkplan toelicht en de woningbouwcorporaties hun nieuwbouwprojecten laten zien en verkopen. Ook de winkelstraatmanager van de Paul Krugerlaan en de Stichting Stabij zullen van het pand gebruik gaan maken.

Beide panden zijn door de gemeente in eigendom gegeven aan de stichting wijkbeheer Schilderswijk. Zij voeren de verbouwing uit en dragen daarna zorg voor de exploitatie van de panden.

Wethouder Hilhorst geeft vrijdag 5 maart het startsein voor de verbouwingen. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Om 16.00 uur start de bijeenkomst in het Sociaal Restaurant aan de Steijnlaan 150. Daarna wordt er een bezoek gebracht aan Steijnlaan 182-184, het toekomstige centrale informatiepunt Transvaal. Arend Hilhorst (wethouder ROSW) en Ron Woestenburg (directeur Stichting Wijkbeheer Schilderswijk) zijn sprekers. Er wordt afgesloten met een borrel.