Gemeente Eindhoven

Persbericht: 5 maart 2004, no. 55

Gemeenteraad werkt aan eigen functioneren

Op 4 maart jl. heeft de gemeenteraad van Eindhoven in de spiegel gekeken die ze door bestuurskundige professor Korsten is voorgehouden. Professor Korsten presenteerde op een werkbijeenkomst de belangrijkste bevindingen van zijn evaluatie van het functioneren van de gemeenteraad. In een open en constructieve sfeer is vervolgens door de raadsleden gesproken over de knelpunten die ervaren worden en mogelijke oplossingen hiervoor.

De belangrijkste conclusies die werden getrokken zijn dat de raad te veel en inefficiënt vergadert, te weinig onafhankelijk van het college opereert bij het verzamelen van informatie en zich meer moet concentreren op het vaststellen en controleren van de hoofdlijnen van beleid.

Daarnaast vond de raad dat de stukken die hij krijgt om over te besluiten aanzienlijk korter en beter kunnen. Het is vooral belangrijk dat in de stukken duidelijk naar voren komt wat de politieke keuzemogelijkheden zijn en welke meetbare doelen met het voorstel moeten worden gehaald.

Het presidium van de gemeenteraad is worden gevraagd om voorstellen voor te bereiden voor de aanpak van de gesignaleerde knelpunten. Hierbij is door de raadsleden uitdrukkelijk aangegeven dat hierbij niet alleen naar structuurmaatregelen moet worden gekeken, maar dat vooral ook verandering van de cultuur belangrijk is. Raadsleden moeten ook kritisch naar hun eigen functioneren durven te kijken om het functioneren van de raad als geheel te verbeteren.

© 2004 Gemeente Eindhoven