Gemeente Eindhoven

Persbericht: 5 maart 2004

Bewoners gevraagd naar mening

Studenten helpen bij inrichtingsplan Randzone Urkhoven

Deze maand starten studenten van de Hogere Agrarische School in s-Hertogenbosch een belevingsonderzoek onder bewoners in Tongerle De resultaten uit dit onderzoek zal de gemeente Eindhoven meenemen bij de herinrichting van het buitengebied van Urkhoven.

Het buitengebied van Urkhoven in het stadsdeel Tongelre wordt dit jaar geheel opnieuw ingericht. Hierdoor krijgen de huidige bewoners van de wijken Geestenberg en Doornakkers en de toekomstige bewoners van de nieuw te realiseren wijk Tongelresche Akkers' een mooi uitloopgebied met een fraai landschap en veel natuur. De nieuwe inrichting zal ook bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de natuur in de stadsrandzone en de bescherming van het kwetsbare gebied van de Urkhovense Zeggen.

Gebied
Het studiegebied wordt begrensd door de spoorlijn Eindhoven Weert, Eindhovens Kanaal, Kleine Dommel, spoorlijn Eindhoven Helmond, Essent trafostation en de wijk MuschbergGeestenberg. Het kleiner begrensde plangebied, waarbinnen maatregelen zullen worden uitgevoerd, wordt begrensd door de spoorlijn Eindhoven Weert, gemeentegrens met Geldrop, Zeggenweg, Schuurstraat, Collseweg, Molendijk, Essent-transfostation en de wijk Geestenberg en omvat de hele Collseweg.

Doel
Doel is het opstellen van een inrichtingsplan voor de stadsrandzone binnen het gebied Urkhoven, waarbij enerzijds natuur, landschap en cultuurhistorie worden versterkt en anderzijds natuurvriendelijke recreatie optimaal wordt ingepast.
Het inrichtingsplanmoet oplossingen bieden voor knelpunten zoals clandestien gebruik, ontsierende bebouwing, het ontbreken van een uitloopgebied voor de (toekomstige) bewoners, hinderlijk (sluip-)verkeer etc.

In het gebied zullen wandelmogelijkheden worden gecreëerd voor de aangrenzende woonwijken, inclusief de toekomstige wijk Tongelrese Akkers. Het ligt in de bedoeling het terrein zo in te richten dat er een fraai landschap ontstaat waarin goede mogelijkheden zijn voor natuurvriendelijke recreatie en waarmee een geleidelijke overgang wordt gemaakt van de drukke stad naar de stille natuurgebieden in het beekdal. Vanuit de wijk (Werkgroep SMS/Leefbaarheid) zijn al suggesties gedaan. Deze worden in de planvorming meegenomen.

Belevingsonderzoek
Daarnaast zullen in de maanden maart tot en met juni vier studenten van de Hogere Agrarische School uit s-Hertogenbosch een belevingsonderzoek gaan uitvoeren. Door het invullen van een enquête kunnen bewoners en andere belanghebbenden aangeven wat de knelpunten zijn en welke ontwikkelingen zij wensen. Vervolgens worden er scenarios voor het gebied ontworpen, waardoor er zicht komt op de mogelijke inrichting van Urkhoven.

Begin juli, vóór de zomervakantie, zal door de gemeente een informatieavond worden georganiseerd, waarbij de eerste plannen voor herinrichting worden gepresenteerd. De binnengekomen reacties kunnen dan mogelijk aanleiding geven tot aanpassing van de plannen. Planning is dat de eerste spa in de winter van 2004 / 2005 de grond in zal gaan voor de aanleg van singels, hagen, poelen, wandelpaden en dergelijke.

© 2004 Gemeente Eindhoven